Britský parlament legalizoval sobáše homosexuálov v Severnom Írsku

Britskí zákonodarcovia legalizovali sobáše homosexuálov v Severnom Írsku a rozšírili tu tiež možnosť vykonávania potratov. Rozhodnutie nemá okamžitú účinnosť, do októbra ho môže zvrátiť severoírsky parlament, ktorý je však už viac ako dva roky nefunkčný, informovala agentúra AP.

10.07.2019 08:19
debata

Severné Írsko má svoj vlastný snem, ktorý odmietol nasledovať parlamenty Británie a Škótska, ktoré možnosť sobášov ľudí rovnakého pohlavia uzákonili v roku 2014. Právo na umelé ukončenie tehotenstva bolo v konzervatívnom Severnom Írsku tiež doteraz obmedzené.

Poslanci britskej Dolnej snemovne v utorok veľkou väčšinou odhlasovali návrh opozičných labouristov, ktorí požadovali rozšírenie práv žien ísť na potrat a tiež uzákonenie sobášov homosexuálov aj na území Severného Írska.

V zákone je však obsiahnutá lehota 21. októbra, do kedy severoírsky parlament bude môcť rozhodnutie Londýna zvrátiť. Predpokladom je, že bude ustanovená nová vláda a snem dovtedy začne fungovať.

Koaličný kabinet Severného Írska sa rozpadol v januári 2017. K vzniku vlády nepomohli ani predčasné voľby, ani ďalšie rokovania. Miestne katolícke a protestantské strany sa vzájomne obviňujú z ohrozovania krehkého mieru v tejto časti Spojeného kráľovstva. Správu nad regiónom dočasne prevzal Londýn a britskému parlamentu pripadlo právo rozhodovať o severoírskych záležitostiach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Severné Írsko #potrat #sobáše homosexuálov