Macrona na Champs-Élysées vypískali demonštranti

Prehliadku jednotiek sústredených v centre Paríža pri príležitosti štátneho sviatku - Dňa dobytia Bastily - v nedeľu narušila skupina demonštrantov, ktorí vypískali francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

14.07.2019 11:55 , aktualizované: 18:16
Francúzsko / Emmanuel Macron / Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred) na prehliadke jednotiek sústredených v centre Paríža pri príležitosti štátneho sviatku - Dňa dobytia Bastily, Champs-Élysées, Paríž 14. júla 2019.
debata (29)

Spravodajský portál France Info spresnil, že k incidentu došlo, keď Macron v spoločnosti veliteľa hlavného štábu francúzskej armády počas jazdy veliteľským vozidlom zdravil zhromaždené jednotky.

Ako informovala televízia France 2, narušiteľmi bola skupina 20 až 50 demonštrantov, ktorí stáli uprostred davu divákov prizerajúcich sa defilé.

Francúzsko oslávilo 230. výročie pádu Bastily ukážkou európskej vojenskej spolupráce (vysielané v ČTK)

Video

Niektorí z aktivistov skandovali aj „Macron demisiu“ a následne vypustili žlté balóny – nový symbol protivládneho protestného hnutia žltých viest, dodala France 2. Podľa televízie BFM sa títo aktivisti v čase prejazdu veliteľského auta demonštratívne otočili Macronovi chrbtom a vypískali ho.

BFM dodala, že títo demonštranti nemohli mať počas svojej akcie na Champs-Élysées oblečené žlté bezpečnostné vesty, ktoré sa vlani na jeseň stali symbolom protivládneho hnutia.

Ako vysvetlila BFM, polícia im ich zrejme zhabala počas osobnej prehliadky, ktorou musel prejsť každý z divákov. BFM špekulovala, že práve z tohto dôvodu aktivisti na seba upozornili žltými balónmi.

Macron sa po obhliadke jednotiek presunul na Námestie svornosti, kde v spoločnosti hláv štátov a vlád viacerých európskych krajín sledoval slávnostnú vojenskú prehliadku.

Polícia rozohnala demonštrantov

Francúzska polícia rozohnala slzotvorným plynom demonštrantov, ktorí sa po skončení slávnostnej vojenskej prehliadky zišli v centre Paríža.

Desiatky protestujúcich na bulvári Champs-Élysées a v okolitých uliciach vykrikovali protivládne slogany, zhadzovali bezpečnostné bariéry a stavali z nich barikády a podpaľovali odpadkové koše.

Podľa agentúry AFP išlo o najhoršie násilnosti v centre Paríža od marca tohto roku, keď tam počas protivládnej demonštrácie tzv. žltých viest došlo k drancovaniu a ničeniu reštaurácií a obchodov.

Demonštranti, ktorých v nedeľu rozohnala polícia, nemali oblečené žlté reflexné vesty, ktoré sa stali symbolom spomínaného protestného hnutia. Policajti strážiaci počas sviatku centrum Paríža však už predtým nevpúšťali osoby oblečené v žltých vestách cez bezpečnostné stanovištia. Ešte pred popoludňajšími zrážkami v okolí Champs-Élysées polícia zadržala 152 ľudí.

Na vojenskej prehliadke bola prítomná i kancelárka Merkelová

Pozornosť médií sa na slávnostnej vojenskej prehliadke v Paríži upriamovala aj na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá mala v posledných týždňoch počas oficiálnych prijatí silnú triašku, čo vyvolalo obavy o jej zdravie.

Agentúra DPA poznamenala, že v nedeľu v Paríži počas francúzskej hymny Merkelová stála a po stojačky sa prizerala aj prvej časti vojenskej prehliadky, pričom jej problémy s triaškou sa nezopakovali.

Merkelová doteraz priamo neodpovedala na otázky týkajúce sa svojho zdravotného stavu, ktorý väčšina Nemcov – podľa prieskumov verejnej mienky – aj tak považuje za jej súkromnú vec.

Svoj prvý záchvat triašky Merkelová vysvetlila dehydratáciou. Dva ďalšie podľa jej slov súviseli s tým, že prvú triašku ešte psychologicky nespracovala.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron