Ruský súd znovu predĺžil väzbu ukrajinským námorníkom

Súd v Moskve v stredu predĺžil väzbu o ďalšie tri mesiace ukrajinským námorníkov, ktorí sú v ruskom väzení od incidentu v Kerčskom prielive vlani na jeseň. Informuje o tom agentúra Reuters. O možnom predĺžení väzby zostávajúcim námorníkom súd rozhodne ešte počas stredy.

17.07.2019 14:39
rusko, ukrajina, námorníci, kerčský prieliv,... Foto: ,
Súd v Moskve predĺžil väzbu ukrajinským námorníkov o ďalšie tri mesiace.
debata (12)

Vlani v novembri ruské pohraničné jednotky v Kerčskom prielive medzi Čiernym a Azovským morom ostreľovali a zadržali tri lode ukrajinského vojenského námorníctva a následne zajali ich posádky. Moskva Ukrajincov obviňuje, že ich lode ilegálne vplávali do ruských vôd, čo Kyjev popiera.

Dnešné rozhodnutie súdu prichádza po tom, čo sa ombudsmanky oboch krajín v utorok dohodli, že požiadajú ako ruského, tak ukrajinského prezidenta o omilostenie Ukrajincov väznených v Rusku a Rusov väznených na Ukrajine. Agentúra AP napísala, že šanca na väčšiu výmenu väzňov po dnešku zhasli.

Medzinárodný súd pre námorné právo so sídlom v Hamburgu v máji nariadil Moskve, aby ukrajinských námorníkov bezodkladne prepustila. Moskva už ale vopred dala najavo, že rozhodnutie súdu, ktorého pôsobnosť v danej veci neuznáva, neprijme.

Moskva a Kyjev sa sporia o Kerčský prieliv, cez ktorý Rusi postavili most na polostrov Krym. Toto územie Ukrajine zabrali v marci 2014. Anexiu Ukrajina väčšina krajín sveta neuznáva. Ukrajina v prielive trvá na slobodnej plavbe, zatiaľ čo Rusko tvrdí, že ide o jeho teritoriálne vody, ktorými sa smie plávať len s ruským povolením.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kerčský prieliv #vojna na Ukrajine