Merkelová príde do Poľska na podujatie 80. výročia vypuknutia druhej svetovej vojny

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa 1. septembra zúčastní v Poľsku na spomienkovom podujatí pri príležitosti 80. výročia vypuknutia druhej svetovej vojny. Vyhlásil to v stredu pre stanicu Polsat TV hovorca poľského prezidenta Blazej Spychalski, ktorého cituje tlačová agentúra TASS.

24.07.2019 21:18
debata (28)

„Pani kancelárka povedala, že príde,“ uviedol hovorca, pričom zdôraznil, že potvrdenia o účasti dostala Varšava z rozličných krajín vrátane členských štátov Východného partnerstva (Azerbajdžanu, Arménska, Bieloruska, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny).

„Pre nás je dôležité, aby sa na podujatí zúčastnilo čo najviac predstaviteľov z iných krajín, najmä našich úzkych spojencov EÚ a NATO,“ uviedol Spychalski. Na otázku, prečo Poľsko nepozvalo ruských činiteľov, hovorca pripomenul, že Rusko nie je členom zmienených medzinárodných organizácií.

V súvislosti s detailmi účasti amerického prezidenta Donalda Trumpa na spomienkovom podujatí hovorca vyhlásil, že ich poskytne americká strana.

Tlačová kancelária poľského prezidenta predtým oznámila, že pozvánky boli rozoslané iba členským krajinám a rozhodnutie o tom, kto by mal byť pozvaný, je založené skôr na súčasných vzťahoch než na historických skutočnostiach.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa k postoju Varšavy vyjadril, že „akékoľvek spomienkové podujatia v akejkoľvek krajine venované výročiam veľkej vlasteneckej vojny alebo druhej svetovej vojny nemôžu byť považované za úplné bez účasti Ruska“, pretože úloha Ruska pri porážke nacizmu sa nedá prehliadať.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #výročie #Angela Merkelová #druhá svetová vojna