Zomrel kubánsky kardinál Jaime Ortega, známy silným politickým vplyvom

Kubánsky kardinál Jaime Ortega, ktorý mal vo svojej vlasti silný politický vplyv a zohral kľúčovú úlohu pri nastolení medzitým už nefunkčného zmiernenia napätia medzi Kubou a Spojenými štátmi, zomrel v piatok vo veku 82 rokov po dlhom boji s rakovinovým ochorením. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

26.07.2019 17:31 , aktualizované: 20:24
Jaime Ortega Foto: ,
Kubánsky kardinál Jaime Ortega (uprostred)
debata (1)

Ortega sa stal havanským arcibiskupom v roku 1981 v čase, keď bola Kuba ešte oficiálne ateistická. Viac než tri nasledujúce desaťročia, počas ktorých sa postoj kubánskeho vodcu Fidela Castra k rímskokatolíckej cirkvi zmiernil, si Ortega posilnil svoje postavenie a vybudoval si s vládou pracovný vzťah, sčasti vďaka svojmu nekonfrontačné­mu štýlu.

Ortega privítal na Kube troch pápežov a vyrokoval prepustenie desiatok politických väzňov v rokoch 2010–11. Duchovný sa stal jednou z vedúcich politických postáv najmä po tom, ako Kuba v roku 1992 reformovala svoju ústavu a zmenila svoj štatút z ateistického na sekulárny, ktorý zaručoval slobodu vierovyznania.

Keď sa v roku 2010 stal kubánskym prezidentom Raúl Castro, Ortega podporil jeho snahy o otvorenie sa krajiny a obnovenie vzťahov so západnými štátmi. Počas tajných rokovaní, ktoré v decembri 2014 vyústili do rozmrazenia vzťahov medzi Havanou a Washingtonom, Ortega odovzdával odkazy medzi pápežom Františkom, vtedajším americkým prezidentom Barackom Obamom a Castrom.

Ortega študoval teológiu v kanadskom Québecu a v polovici 60. rokov sa stal kňazom vo svojom rodnom meste Jagüey Grande v provincii Matanzas. V rokoch 1966–67 strávil osem mesiacov v pracovnom tábore, keď Castrova revolučná vláda zatýkala náboženské osobnosti a iných „ideologických nepriateľov“ štátu.

Pápež Ján Pavol II. ho v roku 1978 vymenoval za biskupa diecézy Pinar del Río a v roku 1994 za kardinála.

M. Lajčák kondoloval kubánskej katolíckej cirkvi

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák kondoloval v piatok kubánskej katolíckej cirkvi v súvislosti s úmrtím kardinála Jaime Ortegu Alamina. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

„Oddychujte v pokoji kardinál Jaime Ortega Alamino. Vyjadrujem úprimnú sústrasť kubánskej katolíckej cirkvi a kubánskemu ľudu kdekoľvek na svete,“ napísal na sociálnej sieti Twitter šéf slovenského rezortu diplomacie.

Lajčák sa s kardinálom osobne stretol v októbri 2015, preberali aktuálny vývoj na Kube a v Latinskej Amerike. Podľa jeho slov bol Ortega „vnímavý človek s pohnutým životným príbehom“. Slovensko navštívil už v roku 2004. „Bolo mi cťou poznať vysokého predstaviteľa kubánskej katolíckej cirkvi, ktorý sa zaslúžil o presadzovanie ľudskoprávnych hodnôt nielen na Kube,“ dodal Lajčák.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #kardinál #Jaime Ortega