Trumpa opúšťa šéf tajných služieb Coasts. Nerozumeli si

Rozklad administratívy Donalda Trumpa pokračuje. Od prezidenta USA odchádza šéf amerických tajných služieb. Dan Coats sa vzdá funkcie 15. augusta. Z Trumpovho vládnuceho tímu sa pobralo preč - či už po odvolaní alebo dobrovoľne - viacero ministrov a kľúčových poradcov.

29.07.2019 06:08 , aktualizované: 18:10
USA, Dan Coasts, tajné služby Foto: ,
Šéf amerických tajných služieb Dan Coats.
debata (7)

Trump mal s Coatsom niekoľko sporov. Pred rokom šéf Bieleho domu po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Helsinkách povedal, že Moskva nemala nijaký dôvod, aby ovplyvňovala americké voľby. Coatsovi sa to však nepozdávalo a vydal vyhlásenie, že si stojí za zisteniami, že Rusko zasahovalo do volebného diania v USA v roku 2016, pričom sa snaží podkopať demokraciu v Spojených štátoch.

Spory existovali medzi prezidentom a šéfom tajných služieb aj v prípade hodnotenia Severnej Kórey a teroristickej organizácie Islamský štát. Coats na vypočúvaní v Kongrese USA v januári tohto roku uviedol, že je nepravdepodobné, že diktátorský režim Kim Čong-una sa vzdá všetkých jadrových zbraní, a že tzv. Islamský štát má v Sýrii a v Iraku stále tisíce bojovníkov. Trump, naopak, tvrdil, že vo vzťahu k Pchjongjangu sa dosiahol významný pokrok a že islamskí teroristi v Sýrii sú už porazení. Trump na adresu tajných služieb potom povedal, že by sa pre mylné hodnotenie mali vrátiť do školy.

Šéf Bieleho domu sa Coatsovi poďakoval za jeho „skvelú službu krajine“. Bezprostredne nebolo známe, či 76-ročný Coats odchádza z funkcie dobrovoľne, alebo ho Trump k rezignácii prinútil, napísala agentúra DPA.

Úlohou riaditeľa DNI je koordinovať činnosť rôznych spravodajských služieb Spojených štátov. Coats bol ako piaty šéf DNI vo funkcii od 16. marca 2017.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump