Iránsky prezident Rúhání: USA uvalili sankcie na Zarífa, pretože sa ho boja

Iránsky prezident Hasan Rúhání vo štvrtok vyhlásil, že rozhodnutie Spojených štátov uvaliť sankcie na iránskeho ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa poukazujú na strach Washingtonu zo šéfa diplomacie islamskej republiky. Informovala o tom agentúra AFP.

01.08.2019 06:51 , aktualizované: 12:54
debata (38)

„Obávajú sa rozhovorov nášho ministra zahraničných vecí,“ povedal Rúhání v televíznom vystúpení v súvislosti s nedávnou sériou interview, ktoré Zaríf poskytol zahraničným médiám v New Yorku. „Je úplne jasné, že základmi Bieleho domu otriasli slová a logika fundovaného, oddaného a diplomatického človeka,“ vyhlásil.

„Teraz robia detinské veci. Možno sa to (sankcie) nedá charakterizovať lepšie ako detinské,“ dodal Rúhání s tým, že „naši nepriatelia sú natoľko bezradní, že stratili schopnosť konať a myslieť rozumne“.

Sankcie odrezali cestu k rozhovorom s Iránom, píše New York Times

Za nezvyčajný krok označil denník The New York Times (NYT) stredajšej uvalenie sankcií na iránskeho najvyššieho diplomata Mohammada Džaváda Zarifa. Podľa denníka si USA postihom muža, ktorý pomohol vyrokovať dohodu o iránskom jadrovom programe, odstrihli cestu k obnoveniu rozhovorov. Denník pripomína, že po odprataní Zarifa, ktorý v USA študoval a má tam veľa kontaktov, nie je jasné, kde sa nájde iný skúsený prostredník potenciálnych rozhovorov.

Zaríf cestuje na rokovania OSN do USA často a podľa NYT tam šikovne bráni postoj Teheránu. Pri minulej návšteve povedal, že USA musia jadrovú dohodu z roku 2015 dodržiavať z čestných dôvodov, pretože žiadna medzinárodná organizácia nedospela k záveru, že ju Irán porušuje.

Zaríf je schopný vyjadrovať sa hovorovou angličtinou a vtipne ňou komentovať americkú politickú scénu. V Teheráne mu to škodí a jeho kritici ho prezývajú Zaríf Američan. Podľa nich Zaríf dohodou z roku 2015 predal Teherán a nechal sa napáliť svojim vtedajším americkým náprotivkom Johnom Kerrym.

Americká administratíva podľa NYT stratila so Zarífom trpezlivosť, pretože podľa nej nemá právomoc robiť dôležité rozhodnutia. Zaríf bol ale dosť vplyvný, keď dokázal v roku 2015 presadiť dohodu u vodcu ajatolláha Alího Chameneího, ktorý jej veľmi naklonený nebol.

USA tvrdia, že im ide o novú dohodu, ktorá zahrnie všetky zložky deštruktívneho správania sa Iránu. „Jediná cesta vpred je široká dohoda zahŕňajúca všetky hrozby Iránu. Dovtedy bude naša kampaň diplomatickej izolácie a maximálneho ekonomického tlaku na Irán pokračovať,“ povedal Pompeo.

Wendy Shermanová strávila pri vyjednávaní podmienok dohody so Zarífom veľa hodín. Sankcie proti nemu označila za „nebezpečné vyhrocovanie, ktoré škodí prezidentovmu zámeru rokovať s Iránom bez podmienok“. Pozastavila sa nad tým, že na jednej strane USA trestajú Zarífa, na druhej predlžujú výnimku zo sankcií na jadrovú spoluprácu s Iránom. Podľa Shermanovej je to dôkaz toho, že sa v administratíve nemôžu zhodnúť, či s Iránom rokovať, alebo bojovať.

USA zaradili ministra zahraničia Iránu na sankčný zoznam

Americká vláda uvalila finančné sankcie voči iránskemu ministrovi zahraničných vecí Mohammadovi Džavádovi Zarífovi. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Nezvyčajný krok sankcionovania najvyššieho diplomata inej krajiny prišiel mesiac po tom, ako prezident USA Donald Trump podpísal výnos o uvalení sankcií na iránskeho najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

„Džavád Zaríf realizuje bezohľadnú agendu iránskeho najvyššieho vodcu a na celom svete je hlavným hovorcom tohto režimu,“ uviedlo americké ministerstvo financií podľa agentúry Reuters.

Sankciami sa zmrazí všetok Zarífov majetok v Spojených štátoch alebo majetok kontrolovaný americkými právnickými osobami. Zaríf v reakcii na sankcie na Twitteri uviedol, že nemajú žiadny účinok na neho či jeho rodinu, keďže nemá „žiadny majetok alebo záujmy mimo Iránu“.

Nové sankcie majú za cieľ aj obmedziť Zarífovo cestovanie po svete, ale nebudú podľa amerických predstaviteľov postihovať jeho cesty do New Yorku v súvislosti so záležitosťami OSN.

K oznámeniu o sankciách voči Zarífovi došlo v období stupňujúceho sa napätia vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Iránom, ktoré začalo opätovne rásť po odstúpení Washingtonu od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe a zostrelení amerického dronu Iránom.

USA predĺžili Rusku, Číne a EÚ výnimky zo sankcií

Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa predĺžila v stredu výnimky zo sankcií umožňujúce zahraničným firmám pracovať v iránskych jadrových zariadeniach bez toho, aby ich Washington za to postihoval. Informovala o tom agentúra AP.

Ministerstvo zahraničných vecí USA oznámilo Kongresu, že predĺžilo o 90 dní výnimky, ktoré povoľujú európskym, ruským a čínskym spoločnostiam rozvíjať jadrovú spoluprácu v civilnej oblasti v niekoľkých jadrových zariadeniach. Výnimky mali prestať platiť vo štvrtok.

Podľa denníka Washington Post sa proti predĺženiu výnimiek vyslovili minister zahraničných vecí Mike Pompeo a poradca prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton. Šéf Bieleho domu Trump sa však postavil na stranu ministra financií Stevena Mnuchina, podľa ktorého by neobnovenie výnimiek prinútilo USA, aby sankcionovali ruské, čínske a európske firmy pôsobiace v Iráne s cieľom garantovať civilné využitie jadrových zariadení.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Mohammad Džavád Zaríf #Donald Trump