FSB získala právo iniciovať blokovanie internetových domén

Jedna zo štruktúr ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) získala právo iniciovať zablokovanie domén. Informovala o tom v utorok rozhlasová stanica Echo Moskvy. FSB sa k tejto správe bezprostredne nevyjadrila.

06.08.2019 11:17
debata (8)

Uvedenou štruktúrou je Národné koordinačné centrum pre počítačové incidenty (NKCKI). Podľa denníka Kommersant bola príslušná dohoda medzi FSB a NKCKI uzavretá koncom júla.

NKCKI sa bude v prvom rade zaoberať najmä identifikáciou zdrojov škodlivého softvéru a phishingu, ako aj sledovaním činnosti internetových botov a prípadných útokov na ruské internetové stránky.

NKCKI je v Rusku zaradené do zoznamu organizácií, ktoré v rámci Koordinačného centra domén (KCD) bojujú proti kybernetickým útokom a môžu priamo požiadať o zablokovanie domén, ktoré považujú za porušovateľov zákona.

Tento krok nie je zakotvený v nijakých právnych predpisoch, umožňuje však zablokovať prístup k obsahu na potenciálne škodlivej doméne rýchlejšie než v prípade, že by rozhodnutie o zablokovaní príslušnej domény vydal súd a či Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #internet #FSB #blokovanie internetu