Predseda poľského Sejmu Marek Kuchciński rezignoval

Zo svojej funkcie v piatok odstúpi predseda dolnej komory poľského parlamentu (Sejmu) Marek Kuchciński. Urobí tak v dôsledku škandálu týkajúceho sa využívania vládneho lietadla na súkromné účely ním a členmi jeho rodiny, informovala agentúra AFP.

08.08.2019 13:17 , aktualizované: 16:23
Marek Kuchciński Foto: ,
Marek Kuchciński oznamuje svoju rezignáciu na tlačovej konferencii vo Varšave 8. augusta 2019.
debata (10)

Kuchciński novinárom vo Varšave povedal, že síce odstupuje, avšak opäť trval na tom, že nijaké zákony neporušil: „Množstvo letov, ktoré vyvolalo kontroverzie, súviselo s veľkým počtom stretnutí s obyvateľmi často malých miest a obcí, ktoré som absolvoval počas svojej práce,“ obhajoval sa Kuchciński.

„Avšak vzhľadom na to, že verejnosť negatívne hodnotí moje konanie, rozhodol som sa, že ďalej funkciu (predsedu Sejmu) plniť nebudem,“ uviedol Kuchciński v prítomnosti predsedu strany Právo a spravodlivosť (Prawo i Sprawiedliwość – PiS) Jaroslawa Kaczynského. Na tomto poste formálne skončí v piatok.

Rozhodnutie Kuchcińského odísť z postu šéfa poslaneckej snemovne sa podľa Jaroslawa Kaczynského stalo dôkazom toho, že PiS sa drží svojho hesla „počúvať Poliakov, slúžiť Poľsku“. Aféra, pre ktorú sa uchytil názov „Air Kuchciński“, ovládla v posledných dňoch poľskú politiku.

Kaczyński dnes podľa agentúry AP povedal, že kľúčovým problémom je to, že chýbajú jasné pravidlá ohľadom používania vládnych lietadiel. Pripomenul tiež, že bývalý poľský premiér Donald Tusk tiež so svojou ženou hojne využíval vládne lietadlá na ceste medzi Varšavou a Gdanskom. Tusk v súčasnosti pôsobí ako predseda Európskej rady.

Pozadie aféry „Air Kuchciński“

Súkromná rozhlasová stanica Radio Zet podľa agentúry PAP v júli oznámila, že získala dokumenty, ktoré potvrdzujú, že Kuchcińského rodinní príslušníci vrátane jeho manželky, synov a dcéry v prvej polovici tohto roka viackrát leteli s ním vo vládnom lietadle.

Sám Kuchciński podľa PAP potvrdil, že odkedy pred štyrmi rokmi nastúpil do úradu, jeho rodina ho sprevádzala na 23 letoch. Jeho manželka raz dokonca cestovala v lietadle sama.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #rezignácia #Sejm #Marek Kuchcinski