Veľvyslanec USA pohrozil stiahnutím amerických jednotiek z Nemecka

Americký veľvyslanec v Nemecku Richard Grenell kritizoval hostiteľskú krajinu za neplnenie záväzkov súvisiacich s výdavkami na obranu, ktoré by podľa dohody členských štátov NATO mali predstavovať dve percentá HDP. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

09.08.2019 12:10
debata (266)

Grenell nazval postoj Nemecka k výdavkom na obranu „hanebným“ a opätovne pohrozil stiahnutím amerických jednotiek z tejto významnej členskej krajiny Severoatlantickej aliancie.

„Je to doslova hanebné, keď si predstavíte, že americký daňový poplatník musí stále platiť za viac ako 50 000 Američanov v Nemecku, pričom Nemci si svoj (rozpočtový) prebytok míňajú na domáce programy,“ povedal Grenell v rozhovore pre DPA.

Počas júnovej návštevy poľského prezidenta Andrzeja Dudu vo Washingtone šéf Bieleho domu Donald Trump naznačil, že by mohlo dôjsť k redislokácii amerických jednotiek z Nemecka do Poľska. Americká veľvyslankyňa vo Varšave Georgette Mosbacherová v tejto súvislosti na Twitteri napísala: „Poľsko si svoj záväzok výdavkov dvoch percent HDP voči NATO plní. Privítali by sme, keby sa americké jednotky presunuli z Nemecka do Poľska.“

Grenellove najnovšie vyjadrenia na adresu Nemecka prichádzajú pred Trumpovou plánovanou návštevou Francúzska, Dánska a Poľska. Tá by sa mala uskutočniť koncom augusta a začiatkom septembra.

Americký veľvyslanec v Nemecku Richard Grenell Foto: Reuters, Fabrizio Bensch
Nemecko / USA / veľvyslanec / Richard Grenell / Americký veľvyslanec v Nemecku Richard Grenell

„Prezident Trump má pravdu, aj Georgette má pravdu… O to, aby si najväčšia ekonomika v Európe platila za svoju obranu, už žiadalo viacero (amerických) prezidentov. Táto požiadavka je tu celé roky a nastolili ju viaceré administratívy. Myslím, že nadišiel čas, aby Američania a americký prezident na toto vykašľanie sa na niekoľko administratív zareagovali,“ povedal Grenell, ktorý je Trumpovým blízkym spolupracovníkom.

V Nemecku sa nachádza najväčší kontingent amerických síl v Európe a po Japonsku druhý najväčší na svete. Veliteľstvá amerických síl v Európe a Afrike sú v Stuttgarte a najväčšia americká letecká základňa sa nachádza v Ramsteine na juhozápade Nemecka. Južne a západne od bavorského mesta Grafenwöhr sa zasa rozprestiera najväčší americký vojenský výcvikový priestor na starom kontinente.

266 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #veľvyslanec #Americká armáda #richard grenell