Pri zosuve pôdy v Mjanmarsku zahynulo najmenej 34 ľudí

Pri zosuve pôdy na východe Mjanmarska zomrelo už najmenej 34 ľudí. S odvolaním sa na miestne úrady o tom dnes informovala agentúra AFP. Predchádzajúca bilancia hovorila o 22 mŕtvych. Záchranári na mieste zosuvu pátrajú po desiatkach ďalších ľudí, ktorí sú nezvestní. Zosuv pôdy spôsobili silné dažde.

10.08.2019 13:55
Mjanmarsko / záchranári / zosuvy pôdy / lejaky... Foto: ,
Mjanmarskí záchranári na mieste jedného zo zosuvov pôdy pátrajú po nezvestných, 10. august 2019.
debata

Príliv bahna v piatok zaplavil 16 domov a jeden kláštor v Monskom štáte. „Zatiaľ sme našli 34 mŕtvych, pátranie po ďalších pokračuje,“ uviedol jeden z miestnych predstaviteľov. Podľa úradov je nezvestných až 80 ľudí. Záchranári po obetiach a preživších pátrali počas celej noci.

Jedna z miestnych obyvateliek AFP povedala, že okrem dvoch dcér je päť jej ďalších príbuzných nezvestných. „Počula som obrovský hluk, otočila som sa a videla, ako bol môj dom zaplavený bahnom,“ opísala so slzami v očiach.

Po celej Barme sa kvôli silným dažďom vyliali rieky z brehov. Podľa údajov OSN muselo svoje domovy v posledných týždňoch opustiť približne 89 000 ľudí, mnoho z nich sa ale už mohlo vrátiť domov. Zosuvy pôdy spôsobené intenzívnymi dažďami sú v Mjanmarsku počas monzúnovej sezóny, ktorá sa obvykle začína na konci mája a končiť sa zvykne v polovici októbra, pomerne časté.

Silné dažde tento týždeň sužujú tiež Vietnam, kde si zosuv pôdy vyžiadal najmenej osem obetí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zosuvy pôdy #Mjanmarsko