Ugrofíni si nerozumejú. Čo to je oikeusvaltio?

Fínske elää je po maďarsky élni, mennä je menni, vesi - víz a käsi - kéz. Žiť, ísť, voda, ruka - to sú príklady spoločného slovného dedičstva, ktoré zvyčajne spomínajú maďarskí maturanti, keď si vytiahnu otázku ugrofínskej jazykovej príbuznosti. Pravda, maďarský premiér Viktor Orbán na svojich častých cestách do ázijských autokracií už namiesto ugrofínskych koreňov hovorí o hunsko-turkickom pôvode svojho národa a maďarčinu zaraďuje do turkickej rodiny jazykov.

15.08.2019 10:00
debata (6)
,,Vyžaduje si to veľkú dávku zdržanlivosti, aby... Foto: SITA/AP, Markku Ulander
viktor orbán, maďarsko, fínsko, helsinky ,,Vyžaduje si to veľkú dávku zdržanlivosti, aby sme sa našim fínskym priateľom nevysmiali," reagoval premiér Viktor Orbán na zámer predsedajúcej krajiny EÚ preveriť stav právneho štátu v Maďarsku.

Fínska a maďarská vláda si v poslednom čase nerozumejú. Problém majú najmä s výrazom pre právny štát. Oikeusvaltio znie skutočne úplne inak ako jogállamiság.

Slovná vojna zúri medzi Budapešťou a Helsinkami od minulého mesiaca, keď Fínsko prevzalo polročné predsedníctvo v EÚ. Premiér Antti Rinne za jednu z jeho prorít označil previerku dodržiavania zásad právneho štátu v Maďarsku, Poľsku a čiastočne aj v Rumunsku. Osobitne vyzdvihol otázky nezávislosti súdnictva, demokratických práv opozície, slobody médií.

„Fínsko ako čistý prispievateľ by rado pohlo týmito otázkami a verím, že v priebehu jesene, keď budeme rokovať o viacročnom rozpočte únie, sa nám ich podarí vyriešiť. Maďarsko, Poľsko a ďalšie členské štáty porušujúce právny štát si tak budú vedomé, že ich činy budú mať vplyv na platby z únie,“ citoval Rinneho portál Euronews. Fínsky premiér tiež naznačil, že Helsinki budú rešpektovať uznesenie Európskeho parlamentu z vlaňajšieho septembra, požadujujúce začať proti Maďarsku konanie podľa článku 7. Na základe neho by Budapešť pre porušenie pravidiel právneho štátu mohla prísť o hlasovacie práva v EÚ.

Prvú salvu vypálil v posledný júlový víkend premiér Orbán, keď na diskusnom fóre v Sedmohradsku zámer Helsínk monitorovať stav právneho štátu v Maďarsku komentoval slovami, že „vyžaduje si to veľkú dávku zdržanlivosti, aby sme sa našim fínskym priateľom nevysmiali“. A pokračoval výpočtom špecifík právneho štátu vo Fínsku: „Fínsko nemá ústavný súd, ochranu ústavy má na starosti osobitný parlamentný výbor. Len si predstavte, keby sme v maďarskom právnom štáte zrazu povedali, že zrušíme ústavný súd a kontrolu zveríme parlamentnému výboru!“ citoval ho portál Index. „Predstavte si, že by sme akadémiu podriadili ministrovi školstva, ako je to vo Fínsku! Alebo si predstavte fínsky stav právneho štátu, keď sudcov na návrh ministra spravodlivosti vymenúva prezident republiky!“ dodal.

Orbánov prejav pochopili maďarské provládne médiá ako zatrúbenie do útoku. Fínsko ešte nikdy nemalo v Maďarsku takú bohatú publicitu ako v túto uhorkovú sezónu. Krajina tisícich jazier v novej antikampani prevzala dokonca úlohu hlavného fackovacieho panáka po Georgeovi Sororsovi.

Denník Magyar Nemzet a portál Origo uverejnili celú sériu článkov, v ktorých čitateľov presviedčali, že vo Fínsku sa zďaleka tak dobre nežije, ako si mnohí myslia. Činil sa aj štátny tajomník pre medzinárodnú komunikáciu Zoltán Kovács, ktorý na svojom anglojazyčnom blogu vyvodil z absencie ústavného súdu a z výraznej koncentrácie vlastníkov médií záver, že Fínsko „nemá nezávislé súdnictvo a neexistuje tam sloboda tlače“. Poukázal aj na „šokujúci“ počet žien, ktoré boli zmrzačené obriezkou a na „vážne hrozby“, ktorým čelia „novousadené náboženské menšiny“. A v reakcii na článok novín Helsingin Sanomat, v ktorom bývalý fínsky veľvyslanec v Budapešti Petri Tuomi-Nikula označil Maďarsko za „jednu z najskorumpo­vanejších krajín únie“, Kovács Fínom odkázal, že si majú pozametať pred vlastným prahom, lebo vodu kážu a víno pijú, keď ruským oligarchom v strategicky významných oblastiach predávajú celé ostrovy.

Helsinki sa proti týmto útokom tvrdo ohradili: „Za maďarskými obvineniami sa zrejme skrýva myšlienka, že najlepšou obranou je útok,“ povedal pre rádiotelevíziu YLE šéf fínskej diplomacie Pekka Haavisto. „Ale v komunikácii medzi dvoma členskými krajinami EÚ to nie je normálne,“ dodal.

Na Kovácsovo znevažovanie stavu právneho štátu vo Fínsku zareagoval aj hovorca rezortu diplomacie Ville Cantell. „Keďže Fínsko sa snaží posilniť rešpektovanie právneho štátu a dodržiavanie spoločných hodnôt počas svojho predsedníctva v EÚ, je prirodzené, že sú tu pokusy diskreditovať nás. Naše odhodlanie to však nezlomí, naše výsledky obstoja v skúške,“ napísal na twitteri a pripojil rebríček slobody informácií Reportérov bez hraníc, kde Fínsku patrí druhá priečka a Maďarsku 87. Rovnako priepastný rozdiel je medzi oboma krajinami aj v iných hodnoteniach. Napríklad v tohtoročnom indexe Freedom House, ktorý hodnotí stav slobody vo svete, získalo Fínsko maximálnych možných sto bodov, kým Maďarsko sa so ziskom len 70 bodov prepadlo z kategórie slobodných krajín medzi iba čiastočne slobodné.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fínsko #Antti Rinne