Trump obvinil židovských voličov demokratov z "veľkej neloajality"

Americký prezident Donald Trump povedal, že americkí židia, ktorí hlasujú za Demokratickú stranu ukazujú "buď totálny nedostatok znalostí, alebo veľkú neloajalitu", informoval dnes server BBC. Výrok vyvolal silnú kritiku, podľa ktorej najvyšší predstaviteľ USA využíva antisemitskú rétoriku.

21.08.2019 09:53
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump
debata

Židovská demokratická rada Ameriky (The Jewish Democratic Council of America – JDCA), ktorá združuje židovských členov Demokratickej strany, uviedla, že prezident sa snaží „zneužívať antisemitizmus v politickom boji“. Vyhlásenie prichádza po verbálnych útokoch na demokratické kongresmanky Ilhan Omarovú a Rashidu Tlaibovú, ktoré Trump opakovane obvinil z antisemitizmu a povedal, že „nenávidia Izrael“.

Na nátlak Trumpa Izrael obom členkám kongresu zablokoval vstup do krajiny, keď chceli navštíviť Západný breh Jordánu a východný Jeruzalem. Neskôr Izrael „humanitárnu“ návštevu Tlaibovej povolil, ona to však odmietla s odkazom na neprijateľné podmienky, ktoré si židovský štát údajne kladie.

Americký prezident, ktorý je známy podporou izraelského konzervatívneho premiéra Benjamina Netanjahua aj konzervatívnej časti židovstva, využil kauzu okolo oboch moslimských zákonodárkyň k útoku na opozičných demokratov. Podľa agentúry AP tým podkopáva základ, na ktorom roky stoja izraelsko-americké vzťahy, totiž ich apolitickosť.

Trumpov terajší výrok odsúdili aj ďalšie americko-židovské spolky, podľa ktorých využíva známy antisemitský naratív, že židia sú oddanejší Izraelu ako krajinám, v ktorých žijú. „Pokiaľ ide o Izrael, Trump opakuje tvrdenia o dvojitej lojalite, ktorá je formou antisemitizmu. Pokiaľ ide o to, že židia majú byť ‚lojálni‘ jemu, potom by sa mal prebudiť,“ napísala na twitteri riaditeľka JDCA Halim Soiferová.

Jonathan Greenblatt, šéf Ligy proti hanobeniu (predtým známej ako Liga proti hanobeniu B’nai B’rith), uviedol, že „obviňovanie z neloajality bolo dlho využívané k útokom na židov“. Americký židovský výbor označil výrok ako „nevhodný, nevítaný a vyložene nebezpečný“. Posledné prieskumy volebných nálad v USA podľa BBC ukazujú, že väčšina amerických Židov hlasuje práve za demokratov.

debata chyba
Viac na túto tému: #židia #Donald Trump