Johnson v paláci u Macrona ako doma, s chodidlom na stolíku

Britský premiér Boris Johnson očividne nebol v Paríži nervózny z rozhovorov o brexite s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, hoci je to vážna téma a ide o veľa.

23.08.2019 09:12
Boris Johnson, Emmauel Macron Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson sa v Elyzejskom paláci u francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona cítil ako doma, vyložil si chodidlo na stolík. Macron ho s úsmevom napomenul.
debata (37)

Vo štvrtok v salóne Elyzejského paláca sa Johnson vôbec „nepotil“, ale sedel uvoľnene v čalúnenom kresle – a nakrátko si položil chodidlo na nízky servírovací stolík.

Prezident Macron sedel na gauči oproti hosťovi, na opačnej strane malého okrúhleho stolíka, a evidentne dokázal to, že sa hosť cítil v jeho sídle ako doma. Pohodu zachytil fotograf tlačovej agentúry AP.

Macron zmodernizoval zariadenie a nábytok v paláci po svojom zvolení v roku 2017. Zavrhol formálny štýl a vymenil ho za dôstojné pohodlie a väčšiu nenútenosť.

Obaja politici žartovali, pričom Macron občas plesol rukou po stolíku. Johnson si oprel nohu o okraj stolíka a Macron ukázal na dlážku – kam noha patrí. Britský premiér vtedy povedal „prepáč“, zdvihol ruku na ospravedlnenie a zasmial sa. Snímka, ktorú zverejnili médiá po celom svete, vyvolala pobavenie, ale aj kritiku na adresu Borisa Johnsona.

Nenútené správanie dvojice pripomínalo „šaškovanie kamarátov“, hoci majú rozdielne názory na očakávaný jesenný odchod Británie z Európskej únie. Uvoľnenosť sa možno stane novým normálom v často napätom svete diplomacie. Koniec koncov, Macron už stisol stehno americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi na stretnutí v Paríži vlani v novembri.

Elyzejský palác neskôr označil štvrtkové stretnutie Macrona s Johnsonom za „komplexné“ a „konštruktívne“.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #Boris Johnson