Vo francúzskom Biarritzi sa začal summit vyspelých ekonomík G7

V prímorskom letovisku Biarritz na juhozápade Francúzska sa dnes oficiálne začal trojdňový summit skupiny vyspelých svetových ekonomík G7 večerou štátnikov. Rokovať majú okrem iného o medzinárodnom obchode, ochrane klímy a aktuálnych bezpečnostných hrozbách a ozbrojených konfliktoch.

24.08.2019 21:08 , aktualizované: 21:25
debata (46)

Prezidenti a premiéri z Francúzska, Spojených štátov, Británie, Kanady, Nemecka, Talianska, Japonska aj predseda Európskej rady Donald Tusk budú tri dni rokovať o témach, ako sú globálna ekonomika a obchod, digitalizácia, nerovnosť a ochrana klímy.

Summit začína v atmosfére znovu vystupňovanej obchodnej vojny medzi USA a Čínou a aj v čase, keď svet so zdesením sleduje požiar „pľúc sveta“, amazonského dažďového pralesa v Brazílii. Prvýkrát sa na summite zúčastňuje britský premiér Boris Johnson, ktorý sa chystá svoju krajinu 31. októbra vyviesť, trebárs aj bez dohody, z Európskej únie.

Niektorí členovia G7 sú znepokojení obchodnou a medzinárodnou politikou amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý razí stratégiu uprednostňovania národných záujmov pred medzinárodnými dohodami. Washington tak napríklad vlani vypovedal dohodu o iránskom jadrovom programe a aktuálne schyľuje k obchodnej vojne s Čínou. V piatok Trump oznámil nové päťpercentný zvýšenie amerických ciel na dovoz z Číny.

Hostiteľ summitu, francúzsky prezident Emmanuel Macron vopred tlmočil očakávania od stretnutia mocných, keď avizoval, že oproti tradícii dodržiavanej od roku 1975 zo summitu v Biarritzi nevzíde žiadne záverečné spoločné komuniké.

Otázka, či je G7 stále relevantným a efektívnym fórom pre riešenie globálnych problémov, nadobúda na naliehavosti po minulých rozporoch medzi Spojenými štátmi a ďalšími členmi G7, poznamenala japonská agentúra Kjódó.

Pri dejisku summitu krajín G7 došlo k zrážkam demonštrantov s políciou

K zrážkam niekoľkých stoviek demonštrantov s príslušníkmi bezpečnostných zložiek došlo v sobotu v meste Bayonne neďaleko dejiska summitu krajín G7. Ten sa bude až do pondelka konať vo francúzskom kúpeľnom meste Biarritz. Informovala o tom agentúra DPA.

Demonštranti hádzali podľa svedectva novinára agentúry DPA kamene na policajtov, ktorí blokovali vstup na most v meste Bayonne. Príslušníci bezpečnostných zložiek odpovedali použitím slzotvorného plynu a vodného dela.

K zrážkam došlo len krátko po tom, ako sa summit lídrov hlavných západných mocností a Japonska začal. Ešte pred tým prebehla bez väčších incidentov omnoho väčšia akcia protestu, na ktorej sa podľa organizátorov zúčastnilo až 15-tisíc ľudí.

Francúzske úrady zakázali v čase konania summitu vstup na väčšinu územia Biarritzu, ktorý sa však netýka obyvateľov mesta a osôb tam zamestnaných.

Do prímorského letoviska na juhozápade francúzska bolo nasadených 13 200 príslušníkov polície a žandarmérie spolu aj s dodatočnými prokurátormi. Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner varoval v súvislosti so summitom, že úrady nebudú tolerovať žiadne nepokoje.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #summit G7