Za februárovú inváziu z Líbye odsúdili v Čade 243 protivládnych povstalcov

V Čade odsúdili na tresty odňatia slobody 243 protivládnych povstalcov, ktorí vo februári prenikli z Líbye na severovýchod tejto africkej krajiny, kde ich zastavili francúzske letecké útoky. Informovala v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na čadskú vládu.

27.08.2019 21:08
debata

Čadský minister spravodlivosti Djimet Arabi oznámil, že v pondelok z celkového počtu 267 zatknutých povstalcov dvanástich odsúdili na 20-ročné tresty odňatia slobody a ďalších 231 na tresty v dĺžke desať až 15 rokov. Dvadsaťštyri maloletých osôb bolo prepustených. Vzbúrenci boli podľa ministra odsúdení v spravodlivých procesoch.

Rozsudky vyniesol „osobitný trestný súd“, ktorý takisto približne desiatku povstaleckých vodcov žijúcich mimo Čadu odsúdil v ich neprítomnosti na doživotie.

Bojovníci z povstaleckej skupiny Zväz síl odporu (UFR) nesúhlasia s politikou čadského prezidenta Idrissa Débyho. Základne majú v púšti na juhu Líbye.

Čad bol v minulosti francúzskou kolóniou a Francúzsko je spojencom prezidenta Débyho, ktorý sa dostal k moci v roku 1990 aj s pomocou tejto európskej krajiny. Francúzske jednotky sú rozmiestnené v Čade v regióne Sahel za účelom boja proti džihádizmu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #väzenie #Čad #odsúdenie