Talianska loď zachránila stovku migrantov unikajúcich z Líbye

Talianska nezisková iniciatíva Mediterranea Saving Humans v stredu oznámila, že jej loď vyzdvihla z mora približne 100 migrantov - vrátane tehotných žien a detí -, ktorí si podľa jej slov prešli v Líbyi "peklom". Píše o tom agentúra DPA.

28.08.2019 13:20
debata (16)

Humanitárna organizácia na Twitteri napísala, že jej loď Mare Jonio zachránila migrantov vlnami unášaných v „preplnenom“ gumovom člne s „už otvoreným ventilom“.

Medzi zachránenými utečencami bolo 26 žien, z nich „najmenej osem tehotných“, 22 detí mladších než desať rokov a „najmenej“ ďalších šesť maloletých osôb.

Niektorí migranti boli podľa aktivistov „podchladení“, pričom viacerí mali „zjavné známky týrania a mučenia, ktoré utrpeli ešte v Líbyi“. „Všetci unikli pred peklom,“ uviedla charitatívna organizácia.

Dodala, že momentálne čaká na pokyny talianskej pobrežnej stráže. DPA pripomenula, že za uplynulé týždne a mesiace Taliansko opakovane odmieta povoliť vylodiť sa plavidlám charitatívnych záchranných plavidiel.

V utorok talianske ministerstvo vnútra zakázalo nemeckej záchranárskej lodi Eleonore vplávať do teritoriálnych vôd krajiny. Na palube plavidla organizácie Lifeline sa nachádza taktiež približne stovka zachránených migrantov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Líbya #migranti