Rusko rokuje s Tureckom o predaji viacúčelových stíhačiek Su-57

Rusko rokuje s Tureckom, ktoré je členom Severoatlantickej aliancie (NATO), o predaji svojich viacúčelových stíhacích lietadiel Su-57. Informovali o tom v stredu ruské štátne médiá s odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného ruského predstaviteľa.

28.08.2019 15:02
debata (21)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mal v utorok možnosť nahliadnuť do vnútra kokpitu tohto najnovšieho ruského stíhacieho lietadla, ktoré po prvý raz oficiálne predstavili na leteckej prehliadke MAKS na Letisku Žukovskij. Agentúra DPA pripomína, že Su-57 je porovnateľný s americkou stíhačkou F-35.

Podľa agentúry TASS sú stíhačky Su-57 navrhnuté tak, aby ničili všetky typy vzdušných cieľov na dlhú a krátku vzdialenosť, ako aj pozemné i námorné ciele, a prekonali ich protivzdušnú obranu. Sú vybavené technológiou stealth.

Vojenské vzťahy Turecka s Ruskom sú predmetom znepokojenia zo strany NATO a zvlášť USA po tom, ako Ankara uprednostnila nákup ruského systému protivzdušnej obrany S-400 pred americkým systémom Patriot.

Spojené štáty tvrdia, že tento arzenál je nekompatibilný s NATO a predstavuje hrozbu pre americký program viacúčelových stíhacích lietadiel Lockheed Martin F-35 Lightning II. Washington preto zrušil účasť Turecka na tomto výcvikovom programe a zároveň pohrozil uvalením sankcií na Ankaru.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Turecko