Francúzsko a Avast zneškodnili globálnu hackerskú operáciu

Francúzska polícia zneškodnila hackerskú operáciu, pri ktorej bolo infikovaných viac ako 850 000 počítačov, prevažne v Latinskej Amerike. Na podozrivú aktivitu francúzske úrady upozornil český výrobca antivírusového softvéru Avast. Informovala o tom dnes agentúra AFP.

28.08.2019 19:28
debata (8)

Francúzska polícia prípad začala riešiť vlani na jar po tom, čo ju česká firma Avast informovala o počítačovom červovi, známeho ako Retadup, ktorý bol kontrolovaný zo servera v okolí Paríža.

Francúzske oddelenie pre kybernetickú bezpečnosť následne podniklo protiútok s pomocou americkej FBI. Podľa francúzskych úradov išlo o prvý podobný prípad. „Je to obrovská operácia vzhľadom k počtu infikovaných počítačov,“ uviedol Gerome Billois, francúzsky expert na kybernetickú bezpečnosť.

Polícia najprv vytvorila kópiu serveru, ktorý stál za útokom. To jej potom umožnilo sa do servera nabúrať a prevziať kontrolu. Následne dostali majitelia nakazených počítačov pokyn odinštalovať malware Retadup, ktorý podľa polície umožnil pirátom vytvoriť kryptomenu Monero. Polícia má zároveň podozrenie, že Retadup bol použitý aj k ďalším útokom, vrátane krádeže dát.

„Neklikajte na odkazy, ak neviete, kto vám e-mail poslal,“ uviedol plukovník Jean-Dominique Nollet, ktorý stojí na čele francúzskeho oddelenia pre kybernetickú bezpečnosť C3N. „Neklikajte ani na prílohy a používajte aktualizované antivírusové programy,“ doplnil. „Snažte sa na internete nerobiť nič hlúpe,“ zdôraznil.

Podľa Avastu nemalo antivírusový program takmer 85 infikovaných počítačov. Tie ostatné ich síce mali, ale boli deaktivované.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Avast #hackerské útoky