Trump: USA znížia počet vojakov v Afganistane, ak sa dohodnú s Talibanom

Prezident USA Donald Trump vo štvrtok povedal, že počet amerických vojakov v Afganistane sa zníži na 8 600 v prípade, že sa Washingtonu podarí dosiahnuť dohodu s tamojším militantným hnutím Taliban. Dodal však, že USA ostanú v Afganistane trvalo prítomné, uvádza agentúra AFP.

29.08.2019 20:52
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (20)

„Znížime to na 8 600 (vojakov) a potom sa rozhodneme, čo ďalej,“ povedal Trump v rozhovore pre rozhlasové vysielanie stanice Fox News. „Vždy (tam) budeme prítomní,“ uviedol. Zároveň dodal, že ak by došlo z Afganistanu k ďalšiemu útoku na Spojené štáty, tie by sa do tejto krajiny „vrátili s takou silou… ako nikdy predtým“.

Americkí vojaci vstúpili na územie Afganistanu po útokoch z 11. septembra 2001, aby zosadili režim Talibanu a bojovali s teroristami siete al-Káida, ktorí túto krajinu využívali ako svoje útočisko.

Washington najmenej od vlaňajška rokuje priamo s Talibanom v snahe ukončiť vojnu v Afganistane a stiahnuť odtiaľ tisíce svojich vojakov po najdlhšie trvajúcom konflikte, aký kedy USA viedli v zahraničí. Trump pritom tvrdí, že k odsunu vojakov dôjde len, ak Taliban zaručí, že sa táto stredoázijská krajina opäť nestane bezpečným útočiskom pre teroristov.

Samotná dohoda USA a Talibanu by neukončila afganskú vojnu, keďže vzbúrenci by sa ešte museli dohodnúť so Spojenými štátmi podporovanou vládou v Kábule, s ktorou dlhodobo odmietajú rokovať.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Donald Trump