Gruzínsky premiér Mamuka Bachtadze rezignoval

Zo svojej funkcie sa v pondelok rozhodol odstúpiť gruzínsky premiér Mamuka Bachtadze, ktorý stál na čele vlády od 20. júna 2018. Oznámil to na svojom facebookovom profile, informovala agentúra RIA Novosti.

02.09.2019 11:24 , aktualizované: 11:57
Gruzínsko / Mamuka Bachtadze Foto: ,
Mamuka Bachtadze
debata (2)

Svoj odchod z funkcie zdôvodnil Bachtadze tým, že splnil všetky ciele, pre ktoré sa stal gruzínskym premiérom, pričom zdôraznil, že naďalej bude pôsobiť v štruktúrach vládnucej strany Gruzínsky sen.

„Hlavným dôvodom a hlavným cieľom mojej nominácie na post premiéra Gruzínska v roku 2018 bolo vytvoriť a implementovať v našej krajine rámec strategického rozvoja, prostredníctvom ktorého sa v nadchádzajúcich rokoch zabezpečí plnenie štátnych cieľov…Rámec strategického rozvoja sa podarilo vytvoriť a implementovať. Svoje poslanie som splnil, preto som sa rozhodol odstúpiť,“ uviedol po oznámení svojej rezignácie Bachtadze.

Podľa gruzínskej ústavy demisia predsedu vlády automaticky znamená, že odstupuje celý kabinet, pričom ministri budú plniť svoje povinnosti, kým parlament neschváli vládu nového premiéra. Na to má zákonodarný zbor dva týždne.

Kto sa stane nástupcom Bachtadzeho, zatiaľ nie je jasné. Gruzínske médiá ale predpokladajú, že ním bude doterajší podpredseda vlády a minister vnútra Giorgi Gacharia. Meno nového gruzínskeho premiéra by malo byť známe v utorok. Od roku 2012, keď strana Gruzínsky sen zvíťazila v parlamentných voľbách, mala už troch predsedov vlád. Nasledujúce parlamentné voľby sa majú v Gruzínsku konať na jeseň 2020.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #premiér #Gruzínsko #rezignácia #Mamuka Bachtadze