Izrael odhalil v Libanone výrobňu presne navádzaných striel

Izrael odhalil v Libanone zariadenie patriace militantnému hnutiu Hizballáh, ktoré malo slúžiť na výrobu presne navádzaných striel. Tvrdí to izraelská armáda (IDF), z ktorej vyhlásenia citovala agentúra AFP.

04.09.2019 09:46
debata (11)

„IDF odhalila zariadenie patriace Hizballáhu… určené na úpravy a výboru presne navádzaných striel,“ uvádza sa v utorkovom vyhlásení izraelskej armády.

Oznámenie dopĺňa letecká fotografia uvedenej lokality, ktorá sa nachádza pri obci Nabí Šít v údolí Bikáa na východe Libanonu. Hizballáh podľa IDF vybudoval zariadenie v spolupráci s Iránom, ktorý je jeho dlhodobým spojencom.

Vyhlásenie izraelskej armády prichádza v čase vyostreného napätia medzi Izraelom a Hizballáhom, ktoré eskalovalo po zrútení dvoch dronov v Bejrúte z 25. augusta.

Hizballáh v tejto súvislosti obvinil Izrael z pokusu o útok bezposádkovými lietadlami a prisľúbil odplatu. Židovský štát sa k nasadeniu dronov v južnej časti Bejrútu, ktorý je baštou hnutia Hizballáh, neprihlásil.

Podľa neoficiálnych zdrojov z regiónu boli izraelské bezpilotné lietadlá – jedno útočné a jedno prieskumné – vyslané k objektu spojenému s vývojom presne navádzaných striel.

Podľa Izraela za týmito aktivitami stojí Irán, ktorý pomáha Hizballáhu pri konverzii bežných rakiet na presne navádzané strely a poskytuje mu na to aj potrebné komponenty, know-how a technológie.

Zariadenie v údolí Bikáa bolo podľa IDF postavené pred niekoľkými rokmi a v poslednom čase v ňom boli zaznamenané aktivity zamerané na výrobu presne navádzaných striel. Nachádzali sa v ňom stroje na výrobu motorov a bojových hlavíc pre rakety, ktoré by dokázali zasiahnuť stanovené ciele s presnosťou do desiatich metrov.

V obave pred prípadnými izraelskými útokmi však Hizballáh odtiaľ odviezol najcennejšie prístroje a vybavenie a ukryl ich v civilných objektoch v Bejrúte, píše sa v utorkovom vyhlásení IDF.

Izrael a Hizballáh spolu v roku 2006 bojovali vo vojne, ktorú po vyše mesiaci ukončilo prímerie. Presne navádzané strely by pre libanonských šiitských militantov mohli predstavovať významnú posilu v prípadnom ďalšom konflikte so židovským štátom.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Libanon