Prebehne výmena zadržiavaných osôb medzi Ruskom a Ukrajinou?

Výmena zadržiavaných osôb medzi Ruskom a Ukrajinou sa začne pravdepodobne koncom tohto týždňa. Agentúre Interfax to v stredu oznámili dva diplomatické zdroje.

04.09.2019 11:39
debata

„Výmena by sa mohla začať pred koncom týždňa, predpokladaný dátum je 7. september,“ uviedol podľa Interfax nemenovaný diplomatický zdroj. Iný diplomatický zdroj uviedol, že výmena je plánovaná na sobotu. Zároveň upozornil, že dohody sú predbežné.

„Doteraz sa dosiahli iba rámcové dohody, definitívne termíny a podmienky výmeny budú dohodnuté v strede týždňa,“ vysvetlil zdroj. Správu, že výmena väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou by sa mohla začať 7. septembra, Kremeľ zatiaľ nekomentoval.

„Táto téma je citlivá. Nebudú nijaké vyjadrenia,“ povedal pre Interfax hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Prezidenti Ruska a Ukrajiny, Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj, diskutovali o zadržiavaných osobách počas svojich telefonátov 12. júla a 7. augusta.

V polovici júla sa ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová stretla s ruskou splnomocnenkyňou pre ľudské práva Svetlanou Moskalkovovou, pričom si vymenili zoznamy väzňov v Rusku a na Ukrajine a dohodli sa na vyriešení tohto problému. Zoznam predložený ukrajinskou ombudsmankou obsahoval mená 150 osôb, v ruskom zozname bolo 34 mien, píše Interfax.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #výmena osôb