Britskí poslanci schválili zákon proti brexitu bez dohody, predčasné voľby nie

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu v stredu večer v záverečnom, treťom čítaní schválili návrh zákona, ktorý má zabrániť premiérovi Borisovi Johnsonovi vyviesť Britániu 31. októbra z Európskej únie bez dohody s Bruselom. Predlohu podporilo 327 zákonodarcov, proti sa ich postavilo 299. Návrh teraz poputuje do hornej komory, Snemovne lordov.

04.09.2019 14:26 , aktualizované: 23:32
johnson, dolná snemovna, británia Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson reční v Dolnej snemovni.
debata (54)

Ak tá návrh zákona pozmení, vráti sa späť do Dolnej snemovne. Konzervatívni členovia Snemovne lordov predložili cez 90 dodatkov, ktorých prerokovaním chcú celý proces schvaľovania pozdržať, aby sa nestihol pred avizovanou nútenou prestávkou v zasadaní parlamentu. Hrozí tiež, že zástancovia brexitu budú chcieť proces pretiahnuť dlhými prejavmi. Opozícia však chce mimoriadnym opatrením čas určený na prejavy členov hornej komory obmedziť.

Johnsonov návrh na predčasné voľby neprešiel

Britskí poslanci neschválili v stredu večer návrh premiéra Johnsona na vypísanie nových volieb na 15. októbra. Pre vypísanie volieb potreboval predseda vlády súhlas dvoch tretín poslancov, teda najmenej 434. Návrh ale podporilo len 298, proti bolo 56 poslancov. Johnson svoj návrh predložil po tom, ako Dolná snemovňa parlamentu prijala návrh zákona, ktorý zaväzuje vládu žiadať EÚ o odklad brexitu v prípade, že v tejto veci nedosiahne do konca októbra s Úniou dohodu.

Johnson v prvej reakcii na to, že táto jeho požiadavka nezískala v dolnej parlamentnej komore dostatočnú väčšinu, povedal, že šéf labouristov Jeremy Corbyn sa stal prvým lídrom opozície, ktorý odmietol „pozvánku“ na voľby. Podľa Johnsona je to zjavne preto, že Corbyn si nemyslí, že by mohol zvíťaziť

„Krajina musí rozhodnúť, či to bude vodca opozície alebo ja, kto to pôjde vyriešiť do Bruselu,“ vyhlásil pred hlasovaním Johnson. „Ak budem premiérom, budem sa snažiť dosiahnuť dohodu. A verte mi, že viem, že to dokážem,“ povedal počas večera Johnson a dodal, že práve z tohto dôvodu „sa musia v utorok 15. októbra konať voľby“.

„Premiér tvrdí, že má stratégiu. Nedokáže nám ale povedať, akú. Väčším problémom však je, že to nedokáže povedať ani Európskej únii,“ povedal v reakcii na Johnsonove slová líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn. Premiérovu brexitovú stratégiu označil za „cisárove nové šaty“.

Premiér Johnson už skôr avizoval, že v prípade schválenia návrhu zákona v dolnej komore parlamentu nechá hlasovať o vypísaní predčasných volieb. Ak by sa konali, bolo by to dva dni pred summitom EÚ v Bruseli a o niečo viac než dva týždne pred plánovaným termínom brexitu.

Britský premiér vyzval v stredu lídra opozičných labouristov Corbyna, aby za predčasné voľby hlasoval. Počas búrlivej parlamentnej debaty Johnson uviedol, že ak Corbyn zahlasuje za návrh zákona namiereného proti vládnej brexitovej stratégii, potom by mal podporiť aj voľby, aby dovolil obyvateľom krajiny vyjadriť svoj názor.

Britskí poslanci v utorok schválili zaradiť do programu stredajšieho zasadnutia Dolnej snemovne návrh zákona, ktorý by odchod Británie z Európskej únie bez dohody znemožnil. Johnson po kľúčovom hlasovaní, v ktorom utrpel porážku, uviedol, že parlament sa tým „priblížil k zmareniu akejkoľvek dohody o brexite“.

Zároveň oznámil, že nechá parlament hlasovať o možnosti vypísania predčasných volieb. Dodal, že on samotný tieto voľby nechce, ale ak v stredu poslanci odhlasujú legislatívu vylučujúcu tvrdý brexit, predčasné voľby budú jediným riešením, ako zabrániť „ďalšiemu nezmyselnému odkladu brexitu“.

Líder Labouristickej strany Corbyn po utorňajšom hlasovaní vyhlásil, že strana predčasné voľby podporí až po schválení zákona proti tvrdému brexitu.

Hlavným sporným bodom medzi Londýnom a Dublinom, poťažmo Bruselom, je budúca podoba režimu na hranici medzi Írskom a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva. Takzvanú írsku poistku, kompromisné riešenie, ktoré vyjednala expremiérka Theresa Mayová a ktoré má prísnym hraničným kontrolám zabrániť, súčasný predseda britskej vlády Johnson označuje za nedemokratickú a žiada, aby bola z dohody odstránená.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Jeremy Corbyn #Boris Johnson