Zelenskyj omilostil 12 Rusov, čaká ich výmena za Ukrajincov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj omilostil 12 Rusov väznených na Ukrajine, ktorí sú pripravení k výmene za Ukrajincov zadržiavaných v Rusku. Agentúre Interfax to v piatok povedal ukrajinský advokát Valentyn Rybin. Dátum dlho pripravovanej výmeny zatiaľ nie je jasný, podľa štvrtkového vyhlásenia ruského prezidenta Vladimira Putina sa uskutoční v najbližšej dobe.

06.09.2019 21:37
Ukrajina armáda top predstavitelia Zelenskyj... Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia s ukrajinskými najvyššími vojenskými predstaviteľmi v Kyjeve 7. augusta 2019.
debata (9)

Procedúra výmeny podľa Rybina de facto už začala, ruskí väzni, ktorí dostali prezidentskú milosť, boli dopravení na miesto, kde sa výmena väzňov uskutoční. Jeden z Rusov, ktorý je v zozname väzňov určených k výmene, ale podľa advokáta zatiaľ omilostený nebol, čo môže spôsobiť komplikácie.

Podľa Interfaxu ide o Ruslana Gadžijeva, ktorý bol príslušníkom Luhanskej povstaleckej domobrany. V bojoch v januári 2015 ho ukrajinská armáda zajala a v Kyjeve bol odsúdený na 15 rokov väzenia. „Predpokladám, že Ukrajina ho vydať nemieni,“ povedal advokát Rybin.

Podľa ruského prezidenta má byť výmena väzňov „rozsiahla“ a mohla by prebehnúť začiatkom normalizácie rusko-ukrajinských vzťahov, zaťažených anexiou Krymu a ruskou podporou donbaského povstania. Ukrajina už v minulých dňoch oslobodila väzneného novinára a šéfredaktora agentúry RIA Novosti Ukrajinca Kyryla Vyšynského, ktorému hrozilo až 15 rokov väzenia.

Medzi prepustenými majú byť ukrajinskí námorníci, ktorých vlani v novembri zajali ruské sily v Kerčskom prielive kvôli nelegálnemu prekročeniu hraníc, a tiež ukrajinský režisér Oleg Sencov, odsúdený za terorizmus na anektovanom Kryme.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj