Oficiálny počet mŕtvych po hurikáne Dorian stúpol na Bahamách z 30 na 43

Počet mŕtvych po vyčíňaní hurikánu Dorian na súostroví Bahamy v Karibskom mori stúpol z 30 na 43. V piatok večer o tom informovali tamojšie médiá a dodali, že podľa očakávania počet obetí na životoch ešte "výrazne" narastie.

07.09.2019 08:34
hurikán, dorian Foto: ,
Obyvatelia Bahám sa snažia schovať pred vodou, ktorú so sebou priniesol hurikán Dorian.
debata (1)

Americká spravodajská televízia CNN a bahamské noviny The Tribune citovali ministra zdravotníctva Duaneho Sandsa, ktorý potvrdil nárast v počte mŕtvych.

„Oficiálny počet obetí na životoch je 43, mnohí sú nezvestní a tak očakávame, že tento údaj sa výrazne zvýši,“ povedala hovorkyňa premiéra Huberta Minnisa, Erica Wellsová-Coxová, pre televíziu NBC News.

Dorian bol hurikánom piatej, najvyššej kategórie na existujúcej stupnici, keď v nedeľu 1. septembra dorazil na sever Bahám. A zanechal za sebou obrovskú spúšť, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Podľa humanitárnych pracovníkov OSN naliehavo potrebuje pomoc vyše 70 000 ľudí, v podstate celé obyvateľstvo bahamských ostrovov Grand Bahama a Abaco, pretože hurikán premenil domy „na triesky“ a zničil ľuďom živobytie.

Nezvestné sú stovky, ale zrejme až tisíce ľudí a predstavitelia ostrovného štátu Bahamy tvrdia, že konečný počet mŕtvych môže byť „šokujúci“.

Opustil Severnú Karolínu

Hurikán opustil americký štát Severná Karolína, kde v piatok vyčíňal – niektoré oblasti pobrežia trápil hustý lejak a spôsobil tam záplavy.

Búrka, ktorá zasiahla Severnú Karolínu ako hurikán prvej kategórie, má podľa predpovedí smerovať v noci na sobotu na severovýchod, ďalej nad Atlantický oceán. Prejde okolo juhovýchodu Nového Anglicka a večer zasiahne časti provincie Nové Škótsko v Kanade, informovala tlačová agentúra DPA.

Búrka napáchala spúšť na ostrove Ocracoke pri pobreží Severnej Karolíny a uväznila tam približne 800 ľudí, ktorých domy zaplnila voda.

„Hurikán Dorian nakoniec opustil Severnú Karolínu,“ uviedol na tlačovej konferencii guvernér štátu Roy Cooper. „Hurikán zanechal spúšť, keď vyčíňal na ostrove Ocracoke a zaplavil ho,“ dodal guvernér.

Podľa jeho slov na ostrove nie je elektrina a mnoho domov je stále pod vodou, avšak v Severnej Karolíne neboli hlásené žiadne úmrtia ani vážne zranenia, ktoré by spôsobil Dorian.

Hoci Dorian pred príchodom do Severnej Karolíny zoslabol, aj tak tam udrel veľkou silou. Video zverejnené miestnou stanicou Národnej meteorologickej služby (NWS) zachytáva na ostrove Ocracoke rýchly prudký vietor a záplavovú vodu.

Hladina mora na Myse Hatteras dosiahla druhú najväčšiu výšku, aká bola kedy zaznamenaná, a to 1,62 metra nad normálom.

Výpadok elektriny postihol v Severnej Karolíne celkovo 135 000 odber­ných miest.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hurikán Dorian