Vyhral Kremeľ či Navaľnyj?

"Víťazstvo! Všetkým blahoželám. Som pripravený chodiť po Moskve a všetkých vybozkávať." Takto privítal vo svojom blogu ruský opozičný aktivista Alexandr Navaľnyj výsledky nedeľného hlasovania, po ktorom vládna strana Jednotné Rusko stratila tretinu kresiel na moskovskej radnici. Dôvod na oslavy vidí aj Kremeľ. Jeho hovorca Dmitrij Peskov vyzdvihol "veľký úspech" Jednotného Ruska. "Niekde zvíťazilo výraznejšie, ako inde. Ale celkovo v krajine strana ukázala svoje politické vodcovstvo," poznamenal.

09.09.2019 09:28 , aktualizované: 18:59
Rusko voľby regionálne Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin hádže do urny svoj hlas počas hlasovania vo voľbách do miestnych a regionálnych zastupiteľstiev vo volebnej miestnosti v Moskve 8. septembra 2019.
debata (96)

Vo voľbách regionálnych lídrov si Jednotné Rusko udržalo všetkých šestnásť gubernátorských kresiel, vrátane petrohradského, o ktorých sa v nedeľu rozhodovalo. S výnimkou jedného si zachovalo väčšinu aj v regionálnych parlamentoch. V tom jednom, kde neuspelo – v Chabarovskom kraji, utrpela vládna strana zdrvujúcu porážku od krajne pravicových populistov Vladimira Žirinovského.

V prísne centralizovanej mocenskej štruktúre Ruska komunálne a regionálne voľby zvyčajne veľa neznamenajú. Tentoraz však Kremľu i jeho oponentom išlo o veľa. Obe strany ich vnímali ako generálku na parlamentné voľby v roku 2021.

Podľa nezávislého analytika Alexandra Goľca by bolo očividným zveličovaním tvrdiť, že voľby vyhrala opozícia. „Ale určite ich nevyhrala ani vláda,“ napísal pre portál Ježednevnyj žurnal a na vysvetlenie dodal: „Treba si uvedomiť, že hlavnou otázkou volieb v autoritárskom štáte nie je moc, ale legitimizácia moci. A tu vláda prehrala na plnej čiare.“

Bolo by očividným zveličovaním tvrdiť, že voľby vyhrala opozícia. Ale určite ich nevyhrala ani vláda.
Alexandr Goľc, ruský analytik

Najväčšia pozornosť sa, prirodzene, sústredila na Moskvu. Potom, čo úrady odmietli zaregistrovať kandidatúru mnohých známych opozičných osobností, sa v ruskej metropole v lete konali najväčšie protestné demonštrácie od búrlivých rokov 2011 až 2012. Polícia zasahovala mimoriadne tvrdo, zadržala bezmála tritisíc demonštrantov.

Hoci si Jednotné Rusko na radnici moskovskej metropoly zachovalo väčšinu 25 mandátov zo 45, o trinásť kresiel prišlo. Medzi tými, kto z mestského snemu vypadol, je aj šéf moskovskej organizácie strany Andrej Meteľskij, ktorý v ňom sedel od roku 2001. Zo svojho neúspechu obvinil Navaľného Fond boja proti korupcii, ktorý pred voľbami zverejnil výsledky pátrania po politikovom majetku. Jeho rodina podľa neho vlastní sieť hotelov v Rakúsku a nehnuteľnosti v Moskve v hodnote bezmála 79 miliónov eur. Väčšina tohto majetku je napísaná na Meteľského matku dôchodkyňu, jeho manželku a syna.

Navaľného projekt „rozumného hlasovania“

Výsledky moskovských volieb len potvrdili trend poklesu vplyvu vládnej strany vo veľkých mestách. Jednotné Rusko dokonca oficiálne kandidátov ani nepostavilo a o poslanecké posty sa jeho vyvolenci v hlavnom meste uchádzali ako nezávislí.

Ani zatajenie straníckej príslušnosti na volebných lístkoch však veľmi nepomohlo. Navaľnyj totiž prišiel s projektom „rozumného hlasovania“, v rámci ktorého voličom v jednotlivých volebných obvodoch odporúčal, aby odovzdali hlas kandidátom s najväčšou šancou poraziť predstaviteľov Jednotného Ruska, a to bez ohľadu na stranícku príslušnosť.

V Moskve táto taktika najviac prospela komunistom, ktorí na radnici získali 13 mandátov, o osem viac, než mali doteraz. Strana Spravodlivé Rusko, ktorá má blízko ku Kremľu, ale oficiálne je v opozícii, získala v moskovskom zastupiteľstve troch poslancov, a voči vláde kritické sociálno-liberálne hnutie Jabloko štyroch.

Navaľného taktizovanie však v radoch odporcov Kremľa nebolo prijaté jednoznačne. „Takzvané rozumné hlasovanie štiepi opozíciu, rozdeľuje ju na radikálnu a umiernenú,“ upozornil v denníku Vedomosti analytik Alexej Makarin. „Radikálny politik vyznáva jediný princíp: čím horšie, tým lepšie. Pre neho je v poriadku aj to, ak sa do moskovskej dumy dostane stúpenec Stalina. V skutočnosti sa ale títo ľudia spravidla rýchlo prispôsobia a spolupracujú s vládnucou stranou,“ upozornil Makarkin na slabé miesto Navaľného taktiky.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #komunálne voľby