V Kongu padol medzinárodne hľadaný vodca rwandských rebelov

Veliteľ rwandských povstalcov Sylvestre Mudacumura, na ktorého v minulosti vydal zatykač Medzinárodný trestný súd (International criminal court - ICC), bol zabitý pri vojenskej operácii na východe Konga. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil hovorca konžskej armády.

18.09.2019 15:18
debata (1)

Mudacumura stál niekoľko rokov v čele Demokratických síl pre oslobodenie Rwandy (Forces démocratiques de libération du Rwanda – FDLR) a bol hľadaný pre podozrenie z vojnových zločinov spáchaných v rokoch 2009 a 2010 na východe Konga, a to vrátane vraždenia, znásilňovania, mučenia, rabovania a útokov na civilné obyvateľstvo. Medzinárodný trestný súd na neho vydal zatykač v roku 2012.

Mudacumura zahynul v noci na dnes vo východokonžskej oblasti Rutshuru v provincii Severné Kivu, povedal hovorca konžskej armády Richard Kasonga.

Povstalecké Demokratické sily pre oslobodenie Rwandy založili členovia hutuských milícií, ktorí utiekli do Konga na konci rwandskej genocídy, počas ktorej v roku 1994 zahynulo približne 800 000 menšinových Tutsiov a umiernených Hutuov.

Cieľom FDLR je zvrhnúť vládu v Rwande. Povstalci FDLR tiež zvádzajú boje s konžskými vládnymi silami a miestnymi nepriateľskými ozbrojenými skupinami. OSN bojovníkov Demokratických síl pre oslobodenie Rwandy obviňuje z porušovania ľudských práv, niektorí vodcovia skupiny sa údajne podieľali aj na genocíde v Rwande v roku 1994.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongo #Rwanda #Medzinárodný trestný súd #Sylvestre Mudacumura