Ruský senátor kritizoval údajnú nespoľahlivosť amerického systému Patriot

Ruský senátor Alexej Puškov spochybnil účinnosť amerických taktických mobilných raketových systémov Patriot a vyhlásil, že ruské protiraketové systémy S-400 nemajú alternatívu.

19.09.2019 12:47
debata (31)

Reagoval tak na vyjadrenia amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, ktorý podľa agentúry AP priznal, že americké systémy Patriot nedokázali minulú sobotu odraziť útok dronov na ropné zariadenia v Saudskej Arábii. Pompeo súčasne pripomenul, že „dokonca aj tie najlepšie vzdušné obranné systémy niekedy zlyhávajú.“

Podľa neho bol útok na ropné zariadenia Bikajk a Churajs vo východnej časti Saudskej Arábie takého rozsahu, „aký sme ešte nikdy nevideli.“ Označil ho za „vojnový akt“. Zdôraznil tiež, že išlo o „iránsky útok“, ale neuviedol, či po ňom bude nasledovať vojenská odveta.

Puškov vo štvrtok vo svojej reakcii na sociálnej sieti Twitter napísal, že na systémy Patriot „sa (preto) nedá spoľahnú. Prečo ich potom kupovať?“

Za „vrchol absurdity“ označil zavádzanie sankcií za odmietnutie „zakúpiť si systémy (Patriot), ktoré pracujú so striedavým úspechom“. „Po tejto historke naše S-400 nemajú alternatívu,“ napísal Puškov vo svojom tvíte.

Ruský prezident Vladimir Putin už v pondelok ponúkol Saudskej Arábii, aby od Ruska kúpila protilietadlové raketové systém stredného a veľkého dosahu S-300 alebo S-400. Ruský expert Gevorg Mirzajan sa podľa agentúry RIA Novosti vyjadril, že útoky dronmi na ropné zariadenia v Saudskej Arábii sú pre svet producentov ropy „11. septembrom“.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Patriot #Alexej Puškov