Východ Indonézie zasiahlo silné zemetrasenie, hlásia jednu obeť

Východnú Indonéziu dnes zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré však podľa miestnych úradov nemalo silu vyvolať cunami. Vydesení ľudia utekali na vyššie položené miesta. Hlásená je zatiaľ jedna smrteľná obeť, uviedla agentúra AP.

26.09.2019 07:20
debata

Podľa americkej geologickej služby USGS malo zemetrasenie silu 6,5 stupňa. Jeho epicentrum sa nachádzalo 37 kilometrov na severovýchod od mesta Ambon, ktoré je metropolou provincie Maluku. Otrasy vychádzali z hĺbky 29 kilometrov. Poškodená bola budova ambonskej islamskej univerzity, ktorej časti spadli na jednu z vyučujúcich. Ta zomrela.

Zničený bol aj most a hlavné nemocnice v meste, pacienti boli evakuovaní do stanov na pozemku zdravotníckeho zariadenia. Úrady stále zisťujú, aké ďalšie škody po zemetrasení zostali. Provincia Maluku patrí v Indonézii k najmenej zaľudneným.

Indonézia je rozsiahle súostrovie s takmer 270 miliónmi obyvateľov. Sú tam časté zemetrasenia a sopečné erupcie, pretože oblasť je súčasťou takzvaného ohnivého kruhu. Tak sa nazýva pásmo okolo Tichého oceánu s množstvom vulkánov a zlomových línií. Najničivejšie zemetrasenie, nasledované prívalovou vlnou cunami, zažila Indonézia v nedávnej histórii v roku 2004. V oblasti Indického oceánu vtedy prišlo o život asi 230 000 ľudí, z toho 126 000 v Indo­nézii.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #indonézia