Bielorusko je pripravené vyslať do Donbasu mierovú misiu, vyhlásil Lukašenko

Donbasu mierovú misiu a prevziať kontrolu nad časťou ukrajinsko-ruskej hranice, na ktorú nemá Kyjev dosah. Vyhlásil to vo štvrtok bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

26.09.2019 16:07
Lukašenko, bielorusko Foto: ,
Alexandr Lukašenko
debata (13)

„Ak chcete, aby sme uzavreli 400 kilometrov dlhú časť hranice medzi Ukrajinou a Ruskom, ktorá teraz nie je pod kontrolou ukrajinských orgánov, túto hranicu zatvoríme,“ uviedol Lukašenko v rozhovore s ukrajinskými novinármi v Minsku.

„Hoci je pre mňa zapojenie sa do tohto konfliktu veľkým problémom, sme pripravení vyslať tam mierové sily, pohraničnú stráž, vojakov alebo kohokoľvek, koho si budete priať. Sme pripravení túto časť hranice uzavrieť, ak sa na tom obe strany dohodnú,“ povedal bieloruský líder, ktorého citovala agentúra UNIAN.

Minsk bude naďalej robiť všetko možné, aby pomohol urovnať konflikt v Donbase, dodal Lukašenko.

Na jeho slová vzápätí reagoval Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa neho je potrebné dohodnúť sa na nasadení mierových síl v Donbase so zástupcami tzv. Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR).

„Je to nový návrh. Najprv je, samozrejme, potrebné pochopiť postoj strán konfliktu k takémuto návrhu,“ povedal Peskov novinárom v Moskve.

„A účastníkmi konfliktu sú v tomto prípade na jednej strane Kyjev a na druhej strane samozvané republiky Donbasu,“ povedal Peskov. Poznamenal, že minské dohody neobsahujú opatrenia, aké navrhol Lukašenko.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Donbas #Alexandr Lukašenko