Sudán nariadil pre bezpečnostné obavy uzavretie hraníc s Líbyou a SAR

Sudán vo štvrtok pre obavy o bezpečnosť nariadil uzavretie hraníc s Líbyou a Stredoafrickou republikou. Informovali o tom sudánske vládnuce orgány, píše agentúra AFP.

27.09.2019 08:37
debata

Ide o prvé takéto rozhodnutie od pádu autokratického prezidenta Umara al-Bašíra obvineného z vojnových zločinov. Toto rozhodnutie prijala civilno-vojenská zvrchovaná rada v metropole provincie Južný Dárfúr, meste Nyala, ako sa uvádza vo vyhlásení vládnych orgánov.

„Nezávislá rada na stretnutí s vládou Južného Dárfúru nariadila uzatvorenie hraníc s Líbyou a Stredoafrickou republikou, a to pre ohrozenie bezpečnosti a hospodárstva krajiny,“ píše sa vo vyhlásení.

Od vypuknutia dlhoročného konfliktu v roku 2003 bolo v Dárfúre podľa údajov OSN zabitých približne 300 000 ľudí a viac než dva milióny bolo vysídlených. Podľa mediálnych informácií povstalci z regiónu Dárfúr aj naďalej prekračujú hranice do Líbye, aby sa tam pridali k jednotkám líbyjského veliteľa Chalífu Haftara, ktoré sa snažia o dobytie sídla medzinárodne uznanej vlády v Tripolise.

Sudán takisto leží na migračných trasách, ktoré vedú z východnej a západnej Afriky k pobrežiu Stredozemného mora. Každoročne sa touto cestou pokúšajú do Európy dostať tisíce Afričanov.

Sudánske polovojenské zložky uviedli, že minulý týždeň zaistili 138 Afričanov, vrátane desiatok Sudáncov, ktorí sa snažili dostať do Líbye.

debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Sudán #SAR #uzatvorenie hraníc