Rusi nebudú môcť od 1. októbra fajčiť na balkónoch

Ruská vláda zakázala od 1.októbra fajčenie na balkónoch bytov. Rozhodnutie, ktoré kabinet schválil po odporúčaní hasičov, vyvolal v krajine živú diskusiu a dnes ho okomentoval aj úrad ruského prezidenta.

27.09.2019 15:29
debata (10)

Kremeľ víta každé rozhodnutie, ktoré pomáha zachraňovať životy. Z vládneho nariadenia vyplýva, že zákaz fajčenia na balkónoch nie je dôsledkom protifajčiarskej kampane ministerstva zdravotníctva, ale obáv hasičov. Od októbra nesmú Rusi na balkónoch manipulovať s otvoreným ohňom, čo hnevá milovníkov grilovania. Zákaz sa týka aj hotelov a ubytovní a bude sa trestať pokutou.

Ruský prezident Vladimir Putin nové nariadenie podporuje, a to nie len ako protipožiarne, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Putin vyznáva zdravý životný štýl, športuje a fajčiarov nemá rád. „V jeho okolí by ste ich spočítali na prstoch jednej ruky,“ povedal Peskov.

Pri požiaroch v Rusku zahynú každoročne tisícky ľudí. Počet obetí je zvyčajne vyšší ako v Európe či v USA, ktoré majú viac obyvateľov. Hlavnou príčinou je obvykle nekvalitná infraštruktúra, poškodené kúrenie alebo elektrické vedenie, ale aj neopatrné zaobchádzanie s otvoreným ohňom. Tento rok vo februári zhorelo v centre Moskvy sedem ľudí, keď po neopatrnej manipulácii s otvoreným ohňom zhoreli dve poschodia domu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #fajčenie #zákaz