Afganci si volili prezidenta, útoky Talibanu si vyžiadali obete

V Afganistane sa po zhruba desiatich hodinách skončili prezidentské voľby, ktoré poznačili obavy z podvodov a násilie. Pri útokoch islamistického militantného hnutia Taliban najmä na juhu a severe krajiny zahynuli najmenej dvaja ľudia a 18 utrpelo zranenia. Podľa agentúr AP a AFP voľby za prísnych bezpečnostných opatrení sprevádzal nízky záujem afganských voličov.

28.09.2019 08:38 , aktualizované: 17:54
Afganistan Voľby Prezidentské Foto: ,
Afganský prezident a prezidentský kandidát Ašraf Ghaní vychádza spoza plenty vo volebnej miestnosti v Kábule počas prezidentských volieb v Afganistane v sobotu 28. septembra 2019.
debata (2)

Volebná komisia oznámila, že volebné miestnosti zatvorili po zhruba desiatich hodinách o 17.00 h miestneho času (14.30 SELČ). Takmer tretina volebných stredísk však zostala v sobotu zatvorená pre obavy o bezpečnosť. Napriek zvýšeným bezpečnostným opatreniam sa asi hodinu po začiatku hlasovania v Kandaháre na juhu krajiny ozvala pri jednej z volebných miestností explózia, ktorá zranila 15 ľudí.

V Kandaháre bomba vybuchla pri mešite, v ktorej bola volebná miestnosť. Podľa zdravotníckych zdrojov prijala miestna nemocnica na ošetrenie 15 zranených, medzi ktorými je policajt a niekoľko pracovníkov volebnej komisie aj voličov. Traja z týchto ľudí sú v kritickom stave. O násilí prichádzajú správy aj z ďalších častí krajiny, podľa agentúry AP však nie je jasné, či útoky súvisia s voľbami.

Pri explózii mínometu vo volebnej miestnosti vo východoafganskej provincii Nangarhár zahynula najmenej jedna osoba a traja ľudia boli zranení, uviedol predstaviteľ provincie. Jeden z volebných pozorovateľov prišiel o život pri útoku raketovej strely v blízkosti volebnej miestnosti v hlavnom meste severoafganskej provincie Kundúz.

Člen provinčnej rady, ktorého citovala agentúra AP, oznámil, že Taliban útočí aj na afganské bezpečnostné sily. Streľba podľa jeho slov prebieha na dvoch miestach na okraji mesta Kundúz a údajne došlo aj k obetiam na životoch, ich počet však zatiaľ nie je známy. Ako dodal, volebná účasť v tejto provincii bude zrejme nízka pre hrozby z ďalších násilností.

Správy o menších výbuchoch a zranených prišli aj z hlavného mesta Kábul. Ako uviedli zástupcovia úradov, keďže ešte stále zhromažďujú informácie, udalosti budú komentovať až neskôr. Od piatku večera bezpečnostné zložky v Kandaháre podľa informácií miestnych úradov zneškodnili alebo bezpečne odpálili najmenej 31 nájdených náloží.

Afganské prezidentské voľby

Svoj hlas v Kábule odovzdali i dvaja hlavní prezidentskí kandidáti – úradujúci prezident Ašraf Ghaní a šéf jeho vládneho kabinetu Abdulláh Abdulláh. Gháni voličom odkázal, že takisto nesú zodpovednosť za to, aby nahlásili prípady volebných podvodov, ktoré spozorujú.

Podľa štatistiky ústrednej volebnej komisie sa do hlasovania zaregistrovalo vyše 9,6 milióna voličov, z čoho približne tretinu tvoria ženy. Afganské ministerstvo vnútra uviedlo, že vyčlenilo 72 000 príslušníkov bezpečnostných síl, aby strážili približne 5000 miest, kde sobotňajšie hlasovanie prebiehalo. Ďalších 20 000 – 30 000 príslušníkov bolo v pohotovosti.

Na hlasovacích lístkoch boli vytlačené mená 18 kandidátov, štyria však medzičasom svoju kandidatúru stiahli. Realistické šance na zvolenie majú podľa DPA úradujúci prezident Ašraf Ghaní a šéf jeho vládneho kabinetu Abdulláh Abdulláh.

Zverejnenie predbežných výsledkov volieb sa očakáva 19. októbra. V prípade, že ani jeden kandidát nezíska viac ako 50 percent hlasov, dvaja najúspešnejší postúpia do druhého kola. To by sa mohlo potom uskutočniť koncom novembra.

Hnutie Taliban oznámilo, že počas volieb bude útočiť na bezpečnostné sily a volebné strediská. Obyvateľov varovalo, aby v tento deň zostali doma. Námestník ministra obrany Chúšál Sádát však v televíznom príhovore vyzval Afgancov, aby išli voliť, a ubezpečil ich, že nasadené zložky sú pripravené zaistiť bezpečnosť.

Taliban voľby odmieta ako „podvodný proces“ riadený „votrelcami“. V minulosti hnutie opakovane útočilo na predvolebné mítingy a volebné miestnosti. Len uplynulý týždeň pri samovražednom atentáte na predvolebnom zhromaždení prezidenta Ghaního v provincii Parván zahynulo 26 ľudí. Prvý deň parlamentných volieb vlani v októbri bol podľa misie OSN v Afganistane (UNAMA) dňom s najvyšším počtom civilných obetí v krajine v roku 2018.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #voľby