Rusi ťažili bitcoiny v tajnom jadrovom laboratóriu

Ruský inžinier dostal pokutu, lebo použil jeden z najvýkonnejších superpočítačov v krajine na ťaženie kryptomeny bitcoin. Podľa denníka Moscow Times sa to stalo v prísne utajovanom jadrovom laboratóriu v meste Sarov, kde vznikla aj prvá sovietska atómová bomba.

01.10.2019 13:07
Google Cryptocurrency Ad Ban Foto: ,
Kryptomeny sú čoraz populárnejším platidlom.
debata (16)

Už minulý rok zatkli niekoľkých vedcov, ktorých podozrievali z ťažby bitcoinu. Teraz pracovník laboratória Denis Bajkov dostal pokutu vo výške 450-tisíc rubľov (viac ako 6 350 eur) za zneužívanie superpočítača. S odvolaním sa na justičné zdroje o tom informovala agentúra Ria Novosti. Dvaja ďalší pracovníci centra Andrej Rybkin a Andrej Šatochin čakajú na verdikt.

Denník Moscow Times napísal, že použitý superpočítač je schopný vykonať 1 000 biliónov operácií za sekundu. Pracuje v špeciálnom režime. Z bezpečnostných dôvodov je izolovaný od internetu.

Obhajca jedného z obvinených Alexej Kovaľov uviedol, že jeho klient a ďalší ľudia vytvorili špeciálny softvér, aby obišli bezpečnostné opatrenia. Podarilo sa im aj získať nejaké bitcoiny. "Jedno môžem povedať s istotou. Nechytili ich v prvý deň ťažby,“ citoval Moscow Times Kovaľova.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bitcoin #kryptomeny