Francúzske úrady: Rouen po požiari továrne nie je zamorený azbestom

Francúzske úrady v utorok ubezpečili obyvateľov mesta Rouen, že nič nenasvedčuje znečisteniu prostredia azbestom v dôsledku obrovského požiaru, ktorý vypukol minulý štvrtok v miestnej chemickej továrni. Stovky znepokojených ľudí medzitým v utorok večer protestovali v uliciach, informovala tlačová agentúra DPA.

01.10.2019 22:12
Francúzsko / požiar / Rouen / chemická továreň / Foto: ,
Stúpajúci dym po vypuknutí požiaru v chemickej továrni vo francúzskom meste Rouen, 26. september 2019
debata (2)

Zápach, ktorý v Rouene pretrváva, je pre obyvateľov obťažujúci a vyvoláva obavy, nepredstavuje však ohrozenie zdravia, vyhlásil pred zákonodarcami v Paríži francúzsky premiér Édouard Philippe. Riaditeľ regionálneho úradu životného prostredia Patrick Berg zase uviedol, že v zozbieraných vzorkách nebola zistená prítomnosť vlákien azbestu.

Strechu továrne, postavenú z azbestového cementu, pri požiari „roztrhalo“ a podľa Berga by sa obyvatelia nemali dotýkať žiadnych nájdených úlomkov. Ubezpečil však, že uvoľňovanie azbestových vlákien z týchto úlomkov nehrozí.

Premiér Philippe prisľúbil, že pokračujúce environmentálne testy budú prebiehať „absolútne transparentne“. Postihnutý závod Lubrizol, v ktorom sa vyrábajú chemické prísady do mazadiel a farieb, bol zaradený do vyššej rizikovej kategórie podľa európskeho klasifikačného systému, používaného v rámci prevencie nehôd týkajúcich sa nebezpečných látok.

Ministerka Agnes Buzynová ešte v piatok večer zdôraznila, že Rouen je „zjavne zamorený“, a odporúčala obyvateľom, aby sa pri odstraňovaní sadzí a dechtu chránili rukavicami. Poľnohospodárov v oblastiach zasiahnutých dymom z požiaru varovali, aby nezbierali úrodu a nepredávali mlieko, vajcia či med z obdobia po požiari.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #chemická továreň #Rouen