Rusko testovalo v Sýrii najnovší protiraketový systém S-500

Rusko úspešne vyskúšalo v Sýrii svoj najnovší systém protivzdušnej obrany S-500. Uviedol to v stredu denník Izvestija s odvolaním sa na zdroje z ruského ministerstva obrany a z ruských zbrojoviek. Sériová výroba S-500 by podľa šéfa zbrojárskeho holdingu Sergeja Čemezova mala začať v druhej polovici budúceho roka.

02.10.2019 09:22
debata (47)

Počas testov bol podľa denníka odhalený rad technických porúch, ktoré sa ale podarilo operatívne vyriešiť. Skúšky nakoniec skončili úspešne.

Podľa bývalého zástupcu veliteľa ruského letectva pre protivzdušnú obranu Ajteča Biževa sa všetka technika pred spustením sériovej výroby testuje v nepriaznivých klimatických a technických podmienkach, čo umožňuje odhaliť nedostatky.

„Sýria sa pre takéto testovanie dobre hodí, pretože je tam vždy horúco a množstvo prachu. Okrem toho rádiolokátory musia pracovať nepretržite 24 hodín denne, pretože situácia nie je pokojná a protilietadlová obrana musí mať neustále prehľad,“ povedal denníku generálporučík Bi­žev.

Raketa systému S-500 bola pri skúškach podľa západnej tlače schopná zasiahnuť cieľ vzdialený 480 kilometrov, čo o 80 kilometrov prekonalo existujúce systémy protivzdušnej obrany.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu už skôr avizoval, že dodávky systémov S-500 ruskej armáde by mali začať budúci rok. Moskva už v minulosti využila sýrske bojisko na testovanie nových zbraní, napríklad striel s plochou dráhou letu či „neviditeľných“ stíhačiek Su-57.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #S-500