Kim skúša rakety i nervy pred rozhovormi s USA

Severná Kórea potvrdila, že uskutočnila úspešný test balistickej rakety Pukguksong-3. Ide o výraznú eskaláciu od mája, keď Pchjongjang skúšobne odpálil rakety krátkeho doletu. Stredajší test rakety schopnej niesť jadrovú hlavicu bol tento rok už jedenásty. Tentoraz však išlo o niečo mimoriadne. Z plošiny v mori štartovala raketa, ktorú je možné odpáliť z ponorky. Znamená to, že režim Kim Čong-una je schopný ohroziť potenciálny terč aj odinakiaľ ako len zo svojho územia.

03.10.2019 00:04 , aktualizované: 17:41
Severná Kórea / podmorská balistická strela /... Foto: ,
Test podmorskej balistickej strely Pukguksong-3
debata (16)

Strela odpálená z vôd východného pobrežia krajiny smerom k Japonsku pred dopadnutím do mora prekonala vzdialenosť 450 kilometrov a dosiahla výšku 910 kilometrov, čo je dvojnásobne vyššie, než obežná dráha Medzinárodnej vesmírnej stanice. Veľká výška znamená, že strela bola vypálená takmer v pravom uhle; keby sa pohybovala po štandardnej trajektórii namiesto vertikálnej, doletela by do vzdialenosti približne 1 900 kilometrov a mohla by zasiahnuť ciele nielen kdekoľvek v Južnej Kórei, ale aj v Japonsku, upozornila BBC.

Raketová skúška sa uskutočnila iba deň po tom, čo Severná Kórea oznámila, že sa s USA dohodla na obnovení rozhovorov o odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova.

Spojené štáty v prvej reakcii neodvolali na sobotu plánovanú schôdzku vyjednávačov oboch krajín. Severnú Kóreu však vyzvali, aby sa zdržala ďalších provokácií. „Apelujeme (na Severnú Kóreu), aby sa zdržala provokácií, riadila sa rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN a zotrvala pri rokovaní s cieľom zaistiť mier a stabilitu na Kórejskom polostrove a dosiahnuť jadrové odzbrojenie,“ uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Dialóg o denuklearizácii pauzoval od februára, keď stroskotal summit amerického prezidenta Donalda Trumpa s Kim Čong-unom v Hanoji. „Severná Kórea chce vyjasniť svoju rokovaciu pozíciu ešte pred obnovením rozhovorov,“ myslí si Harry Kazianis z washingtonského Centra pre národné záujmy. "Zdá sa, že Pchjongjang bude tlačiť na Washington, aby ustúpil od minulých požiadaviek úplnej denuklearizácie ako podmienky uvoľnenia sankcií,“ povedal pre agentúru AFP.

Regionálni susedia znepokojení

U regionálnych susedov vyvolal test veľké znepokojenie. V Soule sa zišla národná bezpečnostná rada na mimoriadnom zasadaní „Naša armáda monitoruje situáciu pre prípad, že budú vypálené ďalšie strely, a je stále v pohotovosti,“ oznámilo velenie juhokórejskej armády.

„Odpálenie balistických striel je porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, proti čomu dôrazne protestujeme,“ vyhlásil japonský premiér Šinzó Abe, podľa ktorého jedna zo striel dopadla do výlučnej ekonomickej zóny, ktorú si Japonsko zriadilo v pásme dvesto kilometrov okolo svojho územia.

Podmorská balistická strela odpaľovaná z ponorky dokáže zasiahnuť terč s vysokou presnosťou bojovou hlavicou vybavenou jadrovou či termonukleárnou náložou. Raketonosné ponorky majú veľký strategický význam, lebo môžu zostať skryté pred satelitmi protivníka a odpáliť svoj náklad v relatívnom bezpečí voľného oceánu.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #balistická strela