Prepustí Irán zadržanú ruskú novinárku?

Irán prisľúbil, že čoskoro prepustí ruskú novinárku Juliju Juzikovú, ktorú zadržali pre podozrenie zo špionáže v prospech Izraela. Informovali o tom noviny Jerusalem Post s odvolaním sa na správy ruských médií.

04.10.2019 12:59 , aktualizované: 18:35
debata (29)

Skoré prepustenie novinárky podľa agentúry RIA Novosti v piatok prisľúbil hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví. Ruský rezort diplomacie si predtým v súvislosti so zadržaním Juzikovej predvolal iránskeho veľvyslanca v Moskve. Podľa hovorkyne rezortu Marije Zacharovovej Moskva požadovala objasnenie dôvodov, ktoré viedli k zadržaniu žurnalistky.

Julia Juziková v minulosti pracovala v Teheráne ako korešpondentka a vrátila sa tam len minulú nedeľu na základe súkromného pozvania.

Hneď po prílete na teheránske letisko jej vzali pas vraj s prísľubom, že jej ho pred odletom vrátia. Vo štvrtok do jej hotelovej izby vpadli strážcovia islamskej revolúcie, vyrazili dvere, zatkli ju a obvinili zo spolupráce s Izraelčanmi.

Ruská ambasáda neuviedla dôvod novinárkinho zadržania. Jej bývalý manžel, novinár Boris Vojcechovskij však uviedol, že mu Juziková telefonovala z väzby. "Zavolať do Moskvy jej dovolili včera večer, a to na jedinú minútu. Stihla len povedať, že sedí na podlahe v cele, nemá žiadne spojenie so svetom a v sobotu sa má konať súd. Obviňujú ju zo spolupráce s izraelskými tajnými službami. Za to je najmenej desať rokov, "napísal Vojcechovskij na facebooku.

Vojcechovského informácie potvrdil v rozhlasovej stanici Echo Moskvy dagestanský opozičný aktivista Ruslan Magomedov. O tom, že súd sa má konať 5. októbra, informovala aj dcéra zadržanej novinárky. Juziková v minulosti pracovala ako reportérka ruských novín Komsomolskaja pravda či ruskej mutácie časopisu Newsweek. Od roku 2003 sa venuje investigatívnej žurnalistike.

Juziková pred tromi rokmi kandidovala v severokaukazskom Dagestane do ruského parlamentu za opozičnú stranu Parnas, ktorá ale vo voľbách neuspela.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Rusko #špionáž #Irán