Policajtov zavraždil moslimský fanatik

Už je isté, že vrah sa radikalizoval, ale otázne zostáva, či náboženský fanatizmus bol skutočne motív masakry. Doterajšie zistenia však naznačujú, že táto domnienka má blízko k pravde. Civilný zamestnanec parížskeho policajného riaditeľstva, ktorý vo štvrtok zabil štyroch kolegov, zastával extrémistické názory. „Páchateľ sa hlásil k radikálnej predstave islamu, bol v kontakte so salafistami," informoval na tlačovke protiteroristický prokurátor Jean-François Ricard. Salafismus je islamský smer, ktorý v radikálnej podobe potláča práva a slobody nemoslimov.

05.10.2019 18:54 , aktualizované: 06.10.2019 17:57
francúzsko, paríž, útok, polícia Foto: ,
Počítačový expert vo štvrtok v policajnom ústredí v Paríži dobodal na smrť troch policajtov a administratívnu pracovníčku.
debata (27)

Vrah, 45-ročný Mickael Harpon, sa narodil na francúzskom ostrove Martinik v Karibiku. Na policajnom riaditeľstve v Paríži pracoval od roku 2003.

Noviny Le Monde napísali, že vyšetrovatelia sa zaoberajú verziou, že Harpon spáchal vopred premyslený džihádistický útok. Ráno si kúpil dva kuchynské nože, jeden mal dĺžku až 33 centimetrov. V čase od 11.21 do 11.50 si vymenil s manželkou 33 esemesiek. Ich obsah bol výlučne náboženský. „Správy sa končili slovami Alláhu akbar (Boh je najväčší)," povedal prokurátor Ricard.

Masaker sa odohral počas niekoľkých minút. Harpon krvavo vyčíňal od 12.53 do 13.00, keď ho zastrelil mladý policajt, ktorý pracoval na riaditeľstve len pár týždňov. Vrah jednej z obetí, ktorá vykrvácala, podrezal krk, čo robievajú členovia teroristickej organizácie Islamský štát, keď sa im dostanú do ruky tí, ktorých považujú za neveriacich.

Manželku páchateľa zobrali do vyšetrovacej väzby, cez víkend jej ju predĺžili. Médiá sa nijako nezmieňujú o tom, či niečo vedela, alebo tušila o strašnom pláne svojho muža napriek tomu, že si vymenili veľa esemesiek. Zatiaľ sa vie len to, že kriminalistom povedala, že v noci zo stredy na štvrtok Harpon „počul nejaké hlasy".

Prokurátor Ricard tiež informoval, že páchateľ v poslednom čase zmenil svoje správanie. Začal sa vyhýbať kontaktu so ženami, pred niekoľkými mesiacmi začal nosiť iné oblečenie.

Vyšetrovatelia zároveň zistili, že Harpon schvaľoval teroristický útok v redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo v Paríži, kde v januári 2015 islamisti zavraždili dvanásť ľudí. Premiér Édouard Philippe oznámil, že sa musí posilniť kontrola v bezpečnostných zložkách, aby v nich prestali pracovať ľudia, ktorí sa radikalizujú. „Pre všetky je absolútna priorita odhaľovanie vnútorných hrozieb," povedal pre noviny Le Journal du Dimanche. Philippe pripustil, že nulové riziko neexistuje, ale je úlohou štátu nikdy neakceptovať prípadné nedostatky v inšpekcii svojich silových zložiek.

Opozícia v reakcii na prípad, ktorý otriasol Francúzskom, žiada odstúpenie ministra vnútra Christopha Castanera. Predseda vlády mu však vyjadril plnú podporu.

Mnohých zaráža to, že radikalizovaný Harpon mohol bez povšimnutia naďalej pracovať ako špecialista informačných technológií na citlivom policajnom oddelení. Robil totiž v sekcii spravodajských zložiek, pod ktorú spadá aj boj proti terorizmu. Denník Le Figaro upozornil, že príslušníci tajných služieb sa obávajú, že Harpon mohol vynášať z pracoviska dôležité informácie islamistom.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #islam #Paríž #džihád #radikál