V thajskom národnom parku uhynulo 11 slonov indických

Thajské úrady dnes uviedli, že v hlbokej rokline vodopádu v národnom parku Kchao Yai severovýchodne od Bangkoku našli ďalších päť uhynutých divých slonov indických. Pochádzali z rovnakého stáda ako šestica nájdená v sobotu. Zvieratá podľa správcov parku zrejme spadli zo strmého svahu, keď sa snažili pomôcť trojročnému sloníčaťu.

08.10.2019 13:47
Thajsko / slony / Foto: ,
Fotografia zobrazujúca slony, ktoré minulý týždeň uviazli na strmom svahu v thajskom národnom parku Kchao Yai, 5. októbra 2019.
debata

Telá ďalších slonov objavil ďalej po prúde rieky dron, pomocou ktorého chcela správa parku zistiť, prečo sa slony v sobotu do rokliny zrútili. Stádo vrátane mláďaťa chcelo najskôr prejsť na druhú stranu rieky, sloníča sa však pošmyklo a dospelé jedince potom odniesla voda, keď sa ho snažili zachrániť, uviedol s odvolaním na miestne úrady server BBC.

Dvom slonom sa podarilo zachrániť na kameňoch uprostred rieky a správcovia parku im podali potravu a doplnky stravy, aby zvieratá zosilneli a dostali sa z vody späť do lesa. Ich dlhodobé prežitie ale nemožno zaručiť, slony sa totiž ohľadom ochrany a potravy spoliehajú na veľké stáda. Nešťastie u nich môže tiež vyvolať hlbokú emocionálnu reakciu – slony sú známe tým, že prežívajú žiaľ.

S novou bilanciou 11 uhynutých jedincov je incident najsmrteľnejším, ktorý sloniu populáciu v tomto národnom parku postretol. Na rovnakom mieste v roku 1992 podobne skončilo menšie stádo ôsmich slonov. V parku žije odhadom zhruba 300 slonov a v celom Thajsku okolo 7000, polovica v zajatí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #národný park #slony