Z oblasti tureckej ofenzívy ušlo podľa OSN už vyše 70-tisíc ľudí, nezastavíme sa, tvrdí Erdogan

Americký minister obrany Mark Esper varoval Turecko, aby zastavilo svoju inváziu do severovýchodnej časti Sýrie, inak to pre Ankaru môže mať "vážne následky", informovala v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na americké ministerstvo obrany.

11.10.2019 06:15 , aktualizované: 22:35
debata (95)

Viac ako 70-tisíc ľudí opustilo od začiatku tureckej invázie oblasť provincií Rakka a Hasaka, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na Svetový potravinový program (WFP).

Turecké ministerstvo zahraničia odmietlo varovania, že operácia môže spustiť hromadný odchod obyvateľstva a humanitárnu krízu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok v Istanbule vyhlásil, že Turecko nezastaví svoju operáciu proti kurdským militantom na severnej Sýrii. Odmietol tak kritiku iných krajín, ktorú označil za „vyhrážky“.

„Nezáleží na tom, čo niektorí ľudia hovoria, nezastavíme sa,“ vyhlásil Erdogan v Istanbule.

Esper vo štvrtok počas telefonátu s tureckým ministrom obrany Hulusim Akarom rázne vyzval Turecko, aby operáciu na severovýchode Sýrie zastavilo.

„Minister znovu potvrdil, že si ceníme naše strategické bilatelárne vzťahy, no na základe tejto invázie hrozia Turecku vážne následky,“ uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva obrany.

Turci v Sýrii zatiaľ neprekročili Trumpovu hranicu únosnosti

Turci počas útokov na jednotky sýrskych Kurdov zatiaľ neprekročili pomyselnú „krajnú medzu“, ktorú predtým spomenul prezident Spojených štátov Donald Trump. S odvolaním sa na vyhlásenia nemenovaného predstaviteľa americkej vlády o tom v piatok informovala agentúra AFP.

Šéf Bieleho domu vysielal podľa agentúry cez týždeň vo vzťahu k vojenskej operácii Ankary na severe Sýrie zmiešané signály. Najprv vyjadril porozumenie pre rozhodnutie Turecka napadnúť sýrskych Kurdov, ktorí boli spojencami Spojených štátov v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), ale neskôr Turecko varoval pred možnými sankciami, ak nebude operácia na severe Sýrie „humánna“.

Na otázku reportérov AFP, čo si majú predstaviť pod nejasne definovanou hranicou únosnosti, zdroj uviedol, že ide okrem iného najmä o „etnické čistky a masové ostreľovanie civilného obyvateľstva pomocou delostrelectva, letectva a iných prostriedkov“.

„Toto sú veci, na ktoré dávame pozor, ale nezaznamenali sme zatiaľ žiadne významnejšie príklady takéhoto postupu. Je však ešte pomerne skoro,“ dodal zdroj.

Turecká ofenzíva na severe Sýrie sa začala v stredu po tom, ako Trump nariadil stiahnutie amerických síl z oblasti s tým, že nechce stáť Turecku v ceste.

Keďže sa Trump v súvislosti s týmto rozhodnutím stal terčom ostrej kritiky aj vo vlastnej strane, vyhlásil neskôr, že chce rozsah tureckej ofenzívy obmedziť hrozbou možného uvalenia ekonomických sankcií na Ankaru.

Napriek tomu americký prezident opakovane povedal, že Turecko, ktoré je spojencom Spojených štátov v rámci NATO, chcelo na Kurdov už dlho zaútočiť, pričom Spojené štáty nie sú svojim niekdajším kurdským spojencom v boji proti IS až tak zaviazané. „Nepomáhali nám počas druhej svetovej vojny. Nepomohli nám v Normandii,“ povedal ešte v stredu.

SOHR: Od začiatku tureckej operácie v Sýrii prišlo o život 17 civilistov

Celkovo 17 civilistov a 41 kurdských bojovníkov prišlo o život od začiatku tureckej vojenskej operácie na severovýchode Sýrie. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Pri piatkových tureckých leteckých útokoch a paľbe ostreľovačov zahynulo sedem civilistov. Štyria z nich prišli o život, keď unikali z mesta Tal Abjád a pri leteckom útoku bolo zasiahnuté ich auto, uviedol Rámí Abdul Rahmán, šéf SOHR. Ďalších troch zabili snajperi v okolí tohto pohraničného mesta, ktoré je od stredy jedným z hlavných cieľov útoku Turecka na Kurdmi ovládané územia v Sýrii.

Sedem civilistov vrátane deväťmesačného dieťaťa tiež zahynulo v tureckých pohraničných mestách v provinciách Sanliurfa a Mardin. Takmer 70 ďalších osôb utrpelo zranenia.

Podľa tureckej tlačovej agentúry Anadolu turecká armáda a Tureckom podporovaní sýrski opoziční bojovníci dobyli v tretí deň ofenzívy ďalšie dve kurdské dediny. Celkovo už ovládli 13 dedín v okolí miest Tal Abjád a Rás al-Ajn.

Trump požiadal diplomatov, aby sprostredkovali dohodu medzi Ankarou a Kurdmi

Prezident Spojených štátov Donald Trump požiadal vo štvrtok amerických diplomatov, aby pomohli sprostredkovať dohodu medzi Tureckom a sýrskymi Kurdmi po tom, ako voči nim Ankara v stredu začala vojenskú operáciu. S odvolaním sa na informácie od anonymného zdroja z prostredia americkej administratívy o tom píše agentúra AFP.

„Prezident nás poveril, aby sme zistili, či sa záujmy oboch strán konfliktu niekde prekrývajú a či by sme boli schopní sprostredkovať medzi nimi prímerie,“ vyhlásil zdroj pre agentúru.

Americký prezident ešte pred tým na Twitteri napísal, že Washington má tri možnosti a to: „Poslať (na severovýchod Sýrie) tisíce jednotiek a zvíťaziť tam vojenskými prostriedkami, udrieť na Turecko finančne pomocou sankcií, alebo sprostredkovať dohodu medzi Tureckom a Kurdmi“. V rozhovore s novinármi neskôr šéf Bieleho domu zdôraznil, že dúfa v „poslednú možnosť“.

Holandsko zastaví vývoz zbraní, Švédi chcú embargo

Holandsko zastaví vývoz zbraní do Turecka v súvislosti s tureckým útokom.

„Holandsko sa rozhodlo odoprieť všetky žiadosti o licencie na vývoz vojenského tovaru do Turecka až do vyriešenia situácie,“ uviedlo ministerstvo pre agentúru AFP.

Nórsko vo štvrtok pozastavilo všetky dodávky zbraní do Turecka a ako informovala agentúra DPA, Švédsko bude hľadať podporu na zbrojné embargo proti Turecku na úrovni Európskej únie, a to na budúcotýždňovom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ.

Podľa piatkových slov švédskej ministerky zahraničných vecí Ann Lindeovej Švédsko navrhne, aby EÚ preskúmala aj „reštriktívne opatrenia“, mohlo by ísť o „ekonomické sankcie alebo sankcie proti jednotlivcom“.

Počas operácie na severovýchode Sýrie zahynul prvý turecký vojak

Turecko v piatok oznámilo, že v rámci jeho vojenskej operácie na severovýchode Sýrie zahynul pri zrážkach s kurdskými milíciami po intenzívnom ostreľovaní na oboch stranách prvý turecký vojak. Píše o tom agentúra AFP.

Počas „operácie v regióne“ utrpeli zranenia ďalší traja vojaci, uviedlo vo vyhlásení turecké ministerstvo obrany bez uvedenia ďalších podrobností.

Členovia Bezpečnostnej rady OSN sa nezhodli v otázke tureckej invázie v Sýrii

Členovia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) sa vo štvrtok nedokázali zhodnúť na spoločnom stanovisku k prebiehajúcej tureckej vojenskej operácii voči Kurdom na severe Sýrie. Informovala o tom agentúra AP.

Piati európski členovia BR OSN, ktorí štvrtkové zasadnutie zvolali, vyzvali v spoločnom vyhlásení Ankaru, aby „ukončila jednostrannú vojenskú operáciu“. Tá podľa ich názoru ohrozuje pokrok medzinárodnej koalície, ktorá bojuje proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Európske krajiny v tejto súvislosti varovali, že „obnovené bojové operácie na severovýchode (Sýrie) môžu podkopať stabilitu v celom regióne, zhoršiť utrpenie civilistov a priviesť k ďalším pohybom obyvateľstva“.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia reportérom povedal, že akékoľvek spoločné vyhlásenie BR OSN K Sýrii sa musí situácii v krajine venovať podrobnejšie, a to aj vrátane otázky prítomnosti cudzích vojsk na jej území.

Jeho americká kolegyňa Kelly Craftová zas uviedla, že americký prezident Donald Trump v žiadnom prípade neschvaľuje rozhodnutie Ankary začať inváziu na severe Sýrie.

Invázia Turecka do severovýchodnej Sýrie, kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF), dlhoročný spojenec Spojených štátov v boji proti teroristom zo skupiny Islamský štát, sa začala v stredu. Ankara ju spustila po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americkí vojaci.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Kurdi #Recep Tayyip Erdogan #prameň mieru