V Manchestri útočník nožom pobodal štyroch ľudí

Štyri osoby utrpeli v piatok zranenia pri útoku nožom v nákupnom centre Arndale v centre Manchestru. Ako predpokladaného útočníka zatkli bližšie neidentifikovaného štyridsiatnika. Zadržaný muž je podozrivý zo spáchania teroristického činu.

11.10.2019 13:19 , aktualizované: 17:56
Manchester / útok / polícia / Foto: ,
Policajné zložky hliadkujú pred nákupným centrom Arndale v centre Manchestru, kde útočník pobodal štyri osoby. 11. októbra 2019
debata (39)

„Pôvodne bol zatknutý za závažné napadnutie a vzatý do policajnej väzby…Teraz je zatknutý pre podozrenie zo spáchania, prípravy a vyprovokovania teroristického činu,“ povedal médiám zástupca veliteľa polície mesta Manchester Russ Jackson.

Jackson uviedol, že muž mal v ruke „veľký nôž“, s ktorým sa „vrhal na ľudí a naháňal ich“. Keď sa k nemu priblížili neozbrojení príslušníci pomocného policajného zboru, zaútočil aj na nich. Policajti boli nútení zavolať pomoc a muža následne spacifikovali príslušníci policajného komanda.

Na sociálnych sieťach sa objavili zábery ako polícia zneškodnila paralyzérom podozrivého útočníka.

Polícia uviedla, že v súvislosti s útokom neboli hlásené žiadne obete na životoch. Všetkých zranených záchranári previezli do nemocnice. S bodnými zraneniami boli po incidente do nemocnice prevezené dve ženy a približne 50-ročný muž. Ďalšia obeť – približne 40-ročná žena – bola ošetrená na mieste. Aké zranenie žena utrpela, polícia nešpecifikovala. Na mieste zasahovalo 13 vozidiel rýchlej zdravotníckej pomoci a „veľký počet“ zdravotníkov.

Výberová chronológia útokov nožom v Británii (od roku 2013)

  • 22. mája 2013 – Londýn: Dvojica v Británii narodených extrémistov inšpirovaných teroristickou sieťou al-Káida dobodala v Londýne na smrť vojaka Leeho Rigbyho, ktorý bol v tom čase mimo službu. Muži ho najskôr zrazili autom a následne usmrtili nožmi a sekáčom. Útočníka a jeho komplica odsúdili na doživotie.
  • 5. decembra 2015 – Londýn: Taxikár inšpirovaný extrémistickou skupinou Islamský štát a vyzbrojený nožom sa pokúsil odrezať hlavu cestujúcemu na stanici metra Leytonstone. Páchateľa somálskeho pôvodu odsúdili na doživotie vo väzenskom zariadení pre duševne chorých s najvyšším stupňom stráženia.
  • 22. marca 2017 – Londýn: Khalid Masood ozbrojený nožom vyčíňal v blízkosti britského parlamentu v londýnskej štvrti Westminster. Najprv zrážal autom chodcov na Westminsterskom moste, potom z auta vystúpil a dobodal na smrť ozbrojeného policajta vo vchode na pozemok parlamentu. Pri útoku zahynuli šiesti ľudia vrátane útočníka a jedného policajta. Zranenia utrpelo približne 40 osôb. Britská polícia uviedla, že šlo o teroristický ú­tok.
  • 20. júla 2018 – Londýn: Na tri doživotné tresty väzenia odsúdili v Británii 28-ročného muža, ktorý plánoval útoky nožom na poslancov britského parlamentu. Khalida Aliho zadržali 27. apríla 2017 neďaleko budovy britského parlamentu v Londýne a polícia u neho našla tri nože.
  • 8. septembra 2018 – Barnsley: Britská polícia zatkla ženu, ktorá nožom ohrozovala ľudí v centre anglického mesta Barnsley, ležiace približne 250 kilometrov od Londýna. Incident si vyžiadal jedno ľahšie zranenie. Podľa správ svedkov sa žena so šatkou na hlave vyhrážala chodcom na ulici a naháňala ich s 30 centimetrovým kuchynským nožom v ruke.
  • 2. novembra 2018 – Londýn: Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri incidente, ku ktorému došlo v sídle spoločnosti Sony Music v obvode Kensington a Chelsea v západnej časti Londýna. Páchateľ, ktorého sa podarilo zadržať, tam nožom zranil dvoch ľudí.
  • 24. novembra 2018 – Londýn: Britská polícia zatkla muža po tom, ako pred vlakovou stanicou vo východnej časti Londýna zranil nožom policajta.
  • 5. apríla 2019 – Londýn: Britská polícia obvinila 29-ročného muža z piatich pokusov o vraždu. Obvinenie nasleduje po sérii prípadov pobodania na severe Londýna, ktoré zosilnili obavy verejnosti z rastúceho počtu zločinov páchaných nožom. V roku 2018 došlo v Anglicku a Walese k 285 smrteľným prípadom pobodania, čo je najvyšší počet od začatia ich zaznamenávania pred vyše 70 rokmi.
  • 15. augusta 2019 – Londýn: Vážne zranenia utrpel muž, ktorého pred budovou ministerstva vnútra v Londýne porezal nožom na tvári neznámy páchateľ. Muža na mieste ošetrili privolaní zdravotníci s tým, že bol prevezený na najbližšie traumatologické oddelenie.
39 debata chyba
Viac na túto tému: #manchester #útok nožom