Pri protestoch proti premiérovi Ahmedovi zahynulo najmenej 16 ľudí

Najmenej 16 ľudí prišlo tento týždeň v Etiópii o život pri násilnostiach, ktoré sa začali protestmi proti premiérovi a nositeľovi Nobelovej ceny mieru za rok 2019 Abiyovi Ahmedovi. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu Amnesty International (AI).

25.10.2019 10:46
debata (2)

„Doteraz máme potvrdených 16 mŕtvych, ale ich počet musí byť vyšší, keďže prichádzajú nové správy, ktoré sme zatiaľ nepotvrdili,“ uviedol výskumník AI Fisseha Tekle.

Spomenul prípady, keď bezpečnostné zložky spustili paľbu na protestujúcich, ale násilnosti sú čoraz viac vo forme etnických a náboženských potýčok. Uviedol, že niektorých ľudí zabili palicami či mačetami, niekoľko domov podpálili a ľudia sa zabíjajú aj strelnými zbraňami.

Násilnosti vypukli v hlavnom meste Addis Abeba a vo väčšine etiópskej oblasti Oromia po tom, ako popredný aktivista obvinil bezpečnostné zložky z pokusu o zosnovanie útoku voči nemu. Aktivista Jawar Mohammed je bývalým spojencom Abiya Ahmeda a príslušníkom etnickej skupiny Oromov, ku ktorej patrí aj premiér. Aktivista nedávno kritizoval premiérovu politiku a vo štvrtok vyzval na tlačovej konferencii na upokojenie situácie a obvinil úrady z podnecovania nestability.

Nórsky Nobelov výbor ocenil Abiya Ahmeda za jeho snahu dosiahnuť mier a medzinárodnú spoluprácu, a predovšetkým za jeho rozhodujúcu iniciatívu pri riešení pohraničného konfliktu so susednou Eritreou.

Mierová dohoda, ktorá bola podpísaná vlani, vyriešila 20-ročnú patovú situáciu vo vzťahoch medzi Etiópiou a Eritreou, ktorá nasledovala po vojne v rokoch 1998–2000.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Etiópia #Abiy Ahmed Ali