Pred mešitou strieľal 84-ročný bývalý kandidát Le Penovej strany RN

Dvaja muži-sedemdesiatnici utrpeli vážne zranenia pri streľbe, ktorú na nich v pondelok spustil 84-ročný muž pri mešite v meste Bayonne na juhozápade Francúzska. Strelec, ktorého zadržala polícia, je niekdajším kandidátom francúzskej ultrapravicovej strany Národné zhromaždenie (RN) Marine Le Penovej, informovala tlačová agentúra AFP.

28.10.2019 17:09 , aktualizované: 20:44
debata (39)

Muž identifikovaný ako Claude Sinke sa pôvodne pokúšal podpáliť mešitu, no jeho obete ho pri tomto čine vyrušili, uviedla miestna polícia s tým, že Sinke sa neskôr k streľbe priznal.

Sinke kandidoval v roku 2015 v komunálnych voľbách za stranu RN, ktorá sa vtedy nazývala Národný front (FN), píše AFP odvolávajúca sa na oficiálne zoznamy kandidátov.

Tento osemdesiatnik sa v pondelok popoludní pokúšal zapáliť bránu mešity v Bayonne. Vyrušili ho pritom dvaja muži vo veku 74 a 78 rokov, na ktorých následne začal strieľať, informovala na Twitteri prefektúra departmánu Pyrénées-Atlantiques. Oboch zranených hospitalizovali v neďalekej nemocnici.

Strelec pri úteku z miesta činu podpálil jedno vozidlo. Polícia ho krátko na to zadržala pri jeho dome, informovala tlačová agentúra DPA. Príslušné úrady incident vyšetrujú, pričom mešitu pre vyšetrovanie zatvorili. Do domu muža v obci Saint-Martin-de-Seignanx pri Bayonne vyslali pyrotechnikov. Muž sa polícii priznal k tomu, že vlastní tri zbrane, informuje AFP.

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner na Twitteri uviedol, že útok „vyvoláva pohnutie a hnev v každom z nás“, a adresoval „solidaritu a podporu moslimskej komunite, ktorá je pochopiteľne šokovaná a zhrozená“.

Útok krátko po ňom ostro odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Na Twitteri napísal, že Francúzsko nikdy nebude tolerovať nenávisť. „Urobí sa všetko pre to, aby boli páchatelia potrestaní a chránili sa naši moslimskí krajania. Zaväzujem sa k tomu,“ napísal.

K útoku sa medzičasom vyjadrila aj Le Penová, ktorá ho označila za „neopísateľný čin“ a dodala, že mužovo konanie je v rozpore s hodnotami jej strany.

K incidentu došlo len niekoľko hodín po tom, ako sa Macron stretol so zástupcami Francúzskej rady pre moslimské vyznanie (CFCM), píše DPA. Anouar Kbibech z CFCM uviedol, že Macron ich „uistil“, že francúzski moslimovia by mali byť schopní „žiť svojim náboženstvom“. Macron podľa jeho slov taktiež povedal, že ráta s tým, že „prevezmú silnú iniciatívu“ v oblastiach, akými sú extrémizmus, zahaľovanie či miesto žien v islamskej spoločnosti.

Moslimovia sú vo Francúzsku najväčšou náboženskou menšinou, pričom väčšina z nich pochádza z bývalých francúzskych kolónii na severe Afriky. Agentúra AFP uvádza, že k útokom na mešity dochádza vo Francúzsku sporadicky už od roku 2007.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #streľba #mešita #Bayonne