V USA budú hlasovať o rezolúcii potvrdzujúcej vyšetrovanie Trumpa

Americká Snemovňa reprezentantov bude tento týždeň hlasovať o rezolúcii týkajúcej sa vyšetrovania prezidenta Donalda Trumpa kvôli jeho možnému zosadeniu z úradu. V liste svojim spolustraníkom to uviedla šéfka Snemovne reprezentantov demokratka Nancy Pelosiová, napísala agentúra Reuters. Agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného zástupcu demokratov uviedla, že hlasovať sa bude vo štvrtok.

28.10.2019 21:56
debata (8)

Podľa denníka The Washington Post je cieľom „formalizovať procedúry pre ďalšiu fázu vyšetrovania o impeachmentu prezidenta Trumpa“.

„Tento týždeň v snemovni predstavíme rezolúciu, ktorá potvrdí už teraz prebiehajúce vyšetrovanie,“ napísala Pelosiová v liste. Dodala, že rezolúcia by okrem iného mala položiť základ pre verejné vypočutie. Republikáni hlasovanie, ktoré by malo „formalizovať“ začatie vyšetrovania, požadujú už niekoľko týždňov.

Demokrati v Snemovni reprezentantov USA vyšetrujú Trumpa kvôli jeho možnému nátlaku na Kyjev, na ktorý upozornil nemenovaný pracovník amerických spravodajských služieb. Podľa neho mal Trump ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nabádať, aby ukrajinská justícia začala vyšetrovať Trumpovho politického rivala Joea Bidena kvôli pôsobeniu jeho syna Huntera v ukrajinskej energetickej firme. Trump pritom údajne zablokoval peniaze na vojenskú pomoc Ukrajine, čím sa vraj snažil Zelenského prinútiť k spolupráci. Trump obvinenia opakovane odmieta a demokratov za prípravu impeachmentu kritizuje.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Ukrajina #Hunter Biden #Donald Trump