Rusko, Turecko a Irán podporujú rokovania medzi bojujúcimi stranami v Sýrii

Tri regionálne mocnosti, ktoré sú aktérmi občianskej vojny v Sýrii, podporujú rozhovory medzi stranami bojujúcimi v tejto krajine. Uviedli to v utorok špičkoví diplomati Ruska, Turecka a Iránu, ktorí sa zišli v Ženeve v predvečer rokovaní strán znepriatelených v konflikte v Sýrii.

30.10.2019 06:27
debata (16)

V stredu sa totiž v Ženeve začnú rokovania sprostredkované Organizáciou Spojených národov, ktorých cieľom je vypracovať novú sýrsku ústavu. Na rokovaniach očakávajú 150 účastníkov, pričom tretina z nich bude zastupovať sýrsku vládu, tretina opozíciu a tretina občiansku spoločnosť.

Šéf iránskej diplomacie Muhammad Džavád Zaríf v utorok pred novinármi v Ženeve vyhlásil, že spomínané tri regionálne mocnosti sa zaviazali, že nebudú zasahovať do ústavodarného procesu v Sýrii.

Agentúra DPA, ktorá o tom informovala, dodala, že predchádzajúce kolá vnútrosýrskych rokovaní sa v Ženeve skončili neúspechom a nebol na nich dosiahnutý žiadny pokrok, ktorý by viedol k obnoveniu mieru v Sýrii.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu konštatoval, že on sám je optimista, „ale nie sme naivní a sme si vedomí“ problémov.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval zúčastnené strany, „aby dosiahli dohodu.“

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #prameň mieru