Putin návštívi Maďarsko, mieri za Orbánom

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu pricestuje na návštevu Maďarska. Na pláne má stretnutie s konzervatívnym premiérom Viktorom Orbánom, ktorý patrí k jeho najväčším spojencom v Európskej únii. Je tiež kritikom maďarsko-amerického finančníka Georgea Sorosa, ktorého nemá rád ani ruský prezident.

30.10.2019 07:37 , aktualizované: 09:20
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (111)

Súčasťou početnej delegácie bude aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Polícia už v utorok zaviedla v hlavnom meste mimoriadne bezpečnostné opatrenia, ktoré budú platiť až do stredy večera. Viaceré ulice uzatvorili, polícia avizovala dočasné zastavenie dopravy na jednotlivých úsekoch ciest a na mnohých miestach centra Budapešti platí zákaz parkovania. Niektoré autobusové spoje mestskej hromadnej dopravy budú premávať na skrátenej, prípadne zmenenej trase.

Šéf Kremľa bude so šéfom maďarskej vlády rokovať o politických otázkach aj o ekonomike. Analytička inštitútu Political Capital Dorka Takácsiová pre internetové vydanie denníka Blikk uviedla, že okrem dodávok zemného plynu budú Putin a Orbán rokovať aj o urýchlení projektu dostavby blokov jadrovej elektrárne v Paksi, ako aj o úvere, ktorý Maďarsko už roky spláca. Dôležitou témou má byť aj podpora kresťanov na Blízkom východe.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vyhlásil, že návšteva svedčí o tom, že Orbán sa stáva vplyvným politikom v medzinárodnej politike. „Svet vníma Viktora Orbána ako lídra strednej Európy, ktorého sa oplatí počúvať, oplatí sa venovať mu pozornosť a oplatí sa s ním stretnúť,“ vyjadril sa. „Ďalšiu kapitolu tohto príbehu napíšu 30. októbra v Budapešti,“ do­dal.

Budapešť patrí medzi tie krajiny EÚ, ktoré sa stavajú skepticky voči sankciám proti Rusku, ktoré dvadsaťosmička na Moskvu uvalila kvôli anexii ukrajinského Krymu. Maďarsko je do veľkej miery závislé na dodávkach ruského plynu a táto závislosť sa pravdepodobne ešte zvýši, keď štátny ruský plynárenský gigant Gazprom dokončí podmorský plynovod TurkStream, ktorý je súčasťou plánov Kremľa obísť Ukrajinu, ktorá je teraz hlavnou tranzitnou oblasťou pre prepravu ruského plynu do Európy. Jednou z jeho konárov potečie plyn aj do Maďarska.

Zástupcovia ruskej ropnej spoločnosti Lukoil a maďarskej spoločnosti MOL podpíšu dohodou o urovnaní vo veci znečistenej ropy, ktorá tento rok na jar tiekla z Ruska do strednej Európy vrátane Maďarska alebo Česka. Šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v utorok povedal, že Maďarsko je prvou krajinou, ktorá rokovania s ruskou stranou v tejto veci ukončila.

Ruský koncern Rosatom má postaviť ďalšie dva bloky maďarskej jadrovej elektrárne Paks, ktorej existujúce štyri bloky pokrývajú asi polovicu energetickej potreby tejto stredoeurópskej krajiny. Vláda v Budapešti chce projekt financovať pomocou ruskej pôžičky vo výške desať miliárd eur, kvôli čomu niektorí západní politici Maďarov kritizujú.

Putin sa s Orbánom v období rokov 2013 – 2018 stretol každý rok, päťkrát v Moskve a dvakrát v Budapešti.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rusko #Viktor Orbán #Vladimir Putin