Budapešť zablokovala spoločné vyhlásenie NATO k Ukrajine

30.10.2019 21:36

Maďarsko informovalo, že ako jediná členská krajina vetovalo prijatie spoločného vyhlásenia Severoatlantickej aliancie (NATO) k Ukrajine.

Ako v stredu v Budapešti vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán, Maďarsko sa pre tento krok rozhodlo z dôvodu údajného nedodržiavania menšinových práv Maďarov žijúcich na Ukrajine. Maďarská menšina na Ukrajine podľa Orbána „trpí diskrimináciou a je často terčom politických a fyzických vyhrážok“.

Potvrdenie zo strany Orbánovej vlády, že to bola ona, kto zablokoval spoločné stanovisko NATO k Ukrajine, sa objavilo práve v deň, keď je na návšteve Budapešti ruský prezident Vladimir Putin.

Nie je to prvý raz, čo Budapešť torpéduje spoločné úsilie západných inštitúcií. Maďarsko napríklad pred dvoma týždňami vetovalo aj prijatie spoločného stanoviska Európskej únie k tureckým vojenským útokom proti sýrskym Kurdom, a otvorene sa postavilo na stranu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo. Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#Ukrajina #Rusko #NATO #Maďarsko