Rozdelenú Britániu voľby nespoja

Tvrdí, že Británia by sa mala zjednotiť, aby sa brexit podaril. "Budú to ťažké voľby a urobíme to najlepšie, ako vieme,“ vyhlásil v stredu premiér Spojeného kráľovstva Boris Johnson. Hlasovať o zložení Dolnej snemovne budú Briti 12. decembra. Rozhodol o tom parlament v utorok večer.

31.10.2019 10:00
Boris Johnson Foto:
Britský premiér Boris Johnson dúfa, že v úrade zostane aj po predčasných voľbách, ktoré sa budú konať 12. decembra.
debata (4)

Johnsonovi toryovci, ako sa hovorí členom Konzervatívnej strany, majú podľa prieskumov verejnej mienky dobrú šancu, že voľby vyhrajú. Lenže rovnako sú si vedomí zlej skúsenosti z roku 2017. Voľby v tom čase presadila vtedajšia konzervatívna premiérka Theresa Mayová. Dúfala, že posilní svoju väčšinu v parlamente a ľahšie tak vyrieši problém brexitu. Výsledkom však bolo, že skončila s menšinovou vládou, keď opoziční labouristi pod vedením Jeremyho Corbyna získali viac parlamentných kresiel, ako sa predpokladalo.

Získa Johnson väčšinu?

"Vláda Johnsona kalkuluje s tým, že voľby prinesú pre konzervatívcov výraznú väčšinu a na základe toho sa podarí vyriešiť situáciu okolo brexitu, keďže Dolná snemovňa bude schopná schváliť dohodu o vystúpení Británie z EÚ,“ reagoval pre Pravdu Matthew Francis, expert na britskú politiku z univerzity v Birminghame. "Ale v roku 2017 v rovnakej fáze pred voľbami prieskumy naznačovali, že toryovci majú ešte väčší náskok, o ktorý však prišli počas kampane. Takže nič sa nedá garantovať. Pokojne sa môže stať, že zase budeme mať parlament, v ktorom nikto nebude mať väčšinu,“ myslí si Francis.

Konzervatívec Johnson sa počas kampane určite sústredí na to, že sa mu podarilo vyrokovať s EÚ dohodu o brexite. Pôvodne mala Británia odísť z únie 31. októbra, premiér tvrdil, že k tomu dôjde za každých okolností. Nakoniec však bol potrebný už tretí odklad brexitu do 31. januára 2020, keďže Dolná snemovňa nehlasovala o vyjednanej zmluve.

"Vyzerá to tak, že konzervatívci majú dobrý náskok, ale závisí to aj od toho, či budú voliči Johnsonovi zazlievať, že nesplnil sľub, že Británia odíde z únie koncom októbra. Tu sa ukáže, nakoľko je skupina jednoznačných podporovateľov rozvodu s EÚ rozdelená medzi toryovcov a Stranu brexitu,“ uviedol pre Pravda Hugh Pemberton, odborník na dejiny britskej politiky.

"Otázkou tiež bude, ako sa k voľbám postavia opozičné strany. Nedá sa vylúčiť, že uzavrú akúsi dohodu, že budú robiť kampaň pod heslom za zotrvanie Británie v EÚ či konanie druhého referenda. Ja si však myslím, že k tomu nedôjde. Tieto strany zatiaľ neukázali, že by boli schopné spolupracovať. Je však možné, že voliči zoberú veci do vlastných rúk tak, že budú v jednotlivých obvodoch hlasovať za kandidátov, ktorí najjasnejšie podporujú zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ. Mohlo by to zmeniť volebnú matematiku a výsledkom bude, že v parlamente nebude mať žiadna strana väčšinu. Takže možno po voľbách budeme v rovnakej situácii ako teraz,“ povedal Pemberton.

Z doterajších vyjadrení politických opozičných strán naozaj vyplýva, že sa nechystá žiadna formálnejšia spolupráca. Labourista Corbyn rovnako tvrdo kritizuje konzervatívcov aj liberálnych demokratov, ktorí jednoznačne brexit odmietajú a v prieskumoch verejnej mienky sú na treťom mieste. "Výber v týchto voľbách nemôže byť jasnejší. Ľudia si môžu vybrať, či budú hlasovať za skutočnú zmenu po rokoch škrtov, privatizácie a daňových darčekov pre najbohatších zo strany konzervatívcov a liberálnych demokratov,“ vyhlásil Corbyn.

Labouristi sa pod vedením súčasného lídra posunuli viac doľava. Corbyn však nevzbudzuje nadšenie širšej britskej verejnosti, v minulosti výrazne kritizoval NATO a USA, jeho postoj k EÚ nie je veľmi jasný a labouristov mátajú antisemitské škandály.

Na druhej strane konzervatívcov brexit tlačí do krajnejších pravicových pozícií a protimigračných a nacionalistic­kých nálad.

Mínus 70 miliárd

Čo do istej miery spája toryovcov a labouristov, sú sľuby voličom, že budú viac investovať. Budú však mať na to peniaze? Televízia BBC citovala zo štúdie Národného inštitútu pre ekonomický a sociálny výskum, ktorá tvrdí, že pri scenári, že sa podarí presadiť Johnsonovu brexitovú dohodu, príde Británia za desať rokov o 70 miliárd libier a hrubý domáci produkt sa zníži o 3,5 percenta.

Podľa politológa Christophera Raymonda z Kráľovskej univerzity v Belfaste voľby len ťažko vyriešia súčasné problémy krajiny. "Konzervatívci sa prikláňajú k brexitu, liberálni demokrati ho chcú zrušiť a postoj labouristov k nemu je frustrujúci pre všetkých, čo chcú s nimi spolupracovať. Britský elektorát je stále viac rozdrobený a je pravdepodobné, že výsledkom bude rozštiepený parlament,“ uviedol pre Pravdu Raymond.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #labouristi #Konzervatívna strana #Brexit #Boris Johnson #predčasné parlamentné voľby vo Veľkej Británii